Blir det nedläggning av Pixbo Montessoriskola kommer kommunen att hitta lösningar för eleverna på skolan.
Blir det nedläggning av Pixbo Montessoriskola kommer kommunen att hitta lösningar för eleverna på skolan.

Pixbo Montessoriskola i konkurs

ANNONS
|

Skolans högstadium har haft stora problem med att locka elever och redan förra våren togs beslut om att lägga ned verksamheten. Men beskedet väckte starka reaktioner och eleverna drog igång en kampanj för att rädda skolan. För att få ner hyreskostnaderna flyttade skolan också från en gammal villa vid Mölnlycke fabriker till nya lokaler längre från Mölnlycke centrum. Men det räckte inte och även om bekymren främst berör högstadiet har hela Pixbo Montessoriskola, från förskolan till årskurs nio, försatts i konkurs.

– Det går inte att separera de olika verksamheterna. Vi har haft två år med förluster på högstadiet och pengarna räcker helt enkelt inte till, säger Maivor Lilja Davidsson som inte närmare vill kommentera skolans ekonomi.

ANNONS

Kunde ni ha gjort något annorlunda?

– Det är svårt att säga, men det får man väl reflektera över i efterhand. Det här känns väldigt tråkigt och det hade varit trevligare att avsluta på något annat sätt.

Personal, elever och föräldrar informerades om konkursen förra veckan. För skolans högstadielärare kom beskedet inte som någon överraskning. Tillsammans med föräldrar har de redan bildat en ekonomisk förening med hopp om att driva högstadiet vidare i egen regi.

– Vi har nu skickat in en ansökan till Skolinspektionen. Tanken är att vi ska vara kvar i samma lokaler och att eleverna ska kunna fortsätta som vanligt i höst, säger läraren Vanda Zuzic.

Hon tror att högstadieskolan har goda möjligheter att få fart på ekonomin. Främst genom reklam och andra sätt att nå ut till blivande elever.

ANNONS

– Marknadsföringen har varit obefintlig och vi måste synas mer.

En konkursförvaltare har utsetts och olika alternativ för skolan ska nu utredas. Läggs hela verksamheten ned har Härryda kommun ansvar för att ordna platser på skolor och förskolor. Totalt handlar det om cirka 40 barn på förskolan och ungefär 100 elever, varav cirka 40 på högstadiet. Enligt Olof Olsson, sektorschef för utbildning och kultur, har kommunen god beredskap.

– Naturligtvis kommer vi att erbjuda alla som vill ha en plats. Blir det en nedläggning kan vi ganska snabbt hitta lösningar. Just nu har vi inga lediga förskoleplatser, men vi har tillgängliga lokaler efter sommaren.

FAKTA: Pixbo Montessoriskola

• Startade 1994 och har drivits av Maivor Lilja Davidsson sedan dess. 2012 fanns planer på att sälja verksamheten till Academedia, men affären genomfördes aldrig.

ANNONS

• Skolan har i dag förskola och fullt utbyggd grundskola. Verksamheten bedrivs på tre olika platser i Mölnlycke.

ANNONS