Petra Mede utmanar sig själv med "Den ofrivilliga divan", en enmansföreställning på över en timme och en kvart.
Petra Mede utmanar sig själv med "Den ofrivilliga divan", en enmansföreställning på över en timme och en kvart.

Petra Mede återvänder till scenen

I våras ledde Petra Mede Eurovision inför 205 miljoner tittare. I höst spelar hon sin föreställning "Den ofrivilliga divan" på Maximteatern i Stockholm i en mer intim skala.

ANNONS
|

För över tio år sedan tog Petra Mede steget till att vara komiker på heltid. Det dröjde inte länge innan hon syntes i tv-program som "Extra! Extra!" och "Parlamentet". Senare ledde hon några av de finaste galorna i Sverige. På sitt cv har hon bland annat fyra värdskap för Guldbaggegalan och två för Eurovision Song Contest. Nu återvänder hon till scenen för en enmansföreställning.

- Jag är mer nervös för det här än Guldbaggen och Eurovision Song Contest. Där är allt så kontrollerat. Jag har någon som säger i örat till mig exakt vad jag ska göra. Samtidigt finns det en trygghet i att vara ensam på scenen. Går det åt helvete drar jag inte med mig någon annan i fallet, säger Petra Mede.

ANNONS

Föreställningen handlar om komikern själv – hennes tankar och funderingar. Mede beskriver det som en blandning av humor och allvar, med både sång och dans.

- Jag vill stå ensam på scenen och prata öppet om mig själv. Sen vill jag få ha en publik i mina händer som jag kan styra och leka med.

Folkkär tv-personlighet

När Petra Mede slog igenom gjorde hon sig snabbt känd för att ha den fulaste munnen i branschen. Men med tiden har hennes skämt blivit snällare och något mer rumsrena. När hon tog steget till folkkär tv-värdinna blev det plötsligt en annan publik som tog del av hennes humor. I forum där barn ser på är det inte lika lätt att skämta om allt.

- Ibland kan jag längta tillbaka till den där tiden som anarkistisk komiker. Det är ett stort privilegium att vara folkkär och jag är väldigt tacksam. Men jag tänker ändå att det är farligt att slå sig till ro eller att bli för bekväm. Det finns en risk med det också. I stället för att man säger det man vill tänker man på vad folk vill höra. Jag tror också att det är en anledning till att jag vill göra den föreställningen.

ANNONS

Är det den grova komikern eller den proffsiga konferencieren som publiken får se i föreställningen?

- Jag tror att jag är både den eleganta och den plumpa. Det är den kontrasten jag älskar. Det var någon på radion som sade att hon uppfattades som både intellektuell och vulgär. Det tycker jag är en fantastisk kombination. Intellektuell får jag väl jobba på, men vulgär tror jag att jag klarar av, säger Petra Mede.

Fakta: Petra Mede

  1. Började med ståuppkomik 2005 när en kompis bad henne följa med på en ståupptävling som hon senare vann.
  2. 2009 utsågs hon till årets kvinnliga komiker på Svenska stand up-galan.
  3. Hon har lett Melodifestivalen en gång, Guldbaggegalan fyra gånger och Eurovision Song Contest två gånger. 2013 var hon julvärd i SVT.
  4. Aktuell med föreställningen "Den ofrivilliga divan" på Maximteatern i Stockholm som har premiär 16 september.

ANNONS