Swedish House Mafia återförenades på Tele 2 arena.
Swedish House Mafia återförenades på Tele 2 arena.

Peppat Swedish House Mafia mötte publiken

Efter två förband och över 30 minuter av mörker och drömlik musik släpptes slutligen den vita ridån – och Swedish House Mafia mötte ett jublande Tele2 arena.

ANNONS
|

Tre svartklädda dj:s på ett upphöjt podium som tycktes sväva framför en gigantisk ledskärm. Framför dem hoppade publiken i takt till hits som "Greyhound", "One" och "Calling" – allt medan det vita ljuset pumpade från scen. Ibland avbrutet av fyrverkerier och diverse pyroteknik.

Så såg det ut när EDM-veteranerna Swedish House Mafia gjorde comeback på svensk mark efter över sex års frånvaro.

Tacksam Axwell

Axel ”Axwell” Hedfors presenterade sina kamrater Steve Angello och Sebastian Ingrosso och hälsade publiken välkommen.

- Tack för att ni tog er ut till huvudstaden! Jag tror att hela Sverige är här i dag!

ANNONS

- Det var ni som gjorde så att vi kunde göra, sade Axwell.

Stor scenshow

Scenshowen var i fokus och allt var stort och kändes science fiction. När refrängen till Deborah Cox "Leave the world behind" spelades sänktes tre rejält tilltagna runda strålkastare ner mot publiken och färgade hela arenan röd.

Många nyare låtar till trots, trion har inte legat på latsidan under det 5-åriga uppehållet, det var hitsen som gick bäst. Det riktigt utdragna droppet i "Miami 2 Ibiza" med tillhörande pyroteknik, var särskilt uppskattat. Och hela arenan sjöng med i refrängen till "Don't you worry child".

Första förbandet, Jarami, hade den lite otacksamma uppgiften att få den växande massan på golvet att uppskatta techno. Duon Vargas & Lagola fick ett varmare mottagande med sin finstämda pop.

Men det var Swedish House Mafia som publiken var där för att se.

Verkade ha kul

Senaste gången bandet spelade i Sverige var i november 2012. Då var det en avskedsturné. Trion, bestående av Axwell, Steve Angello och Sebastian Ingrosso, splittrades 2013 – men förra våren kom beskedet att det var dags igen.

ANNONS

- Vi slutade för att vi ville prova nya grejer, sådant som var nytt och kul, och nu har det gått så lång tid att Swedish House Mafia känns nytt och kul, har Axel ”Axwell” Hedfors tidigare berättat.

Och kul verkade trion verkligen ha. Tur det. Nu väntar två spelningar till på lika många dagar.

TT

Fakta: Swedish House Mafia

Består av Axwell och Steve Angello – som egentligen heter Axel Hedfors och Steven Fragogiannis – samt Sebastian Ingrosso.

Bildades 2008 och släppte debutsingeln "One (Your name)” två år senare.

Kunde ha blivit kvartett. Eric Prydz, känd för låtar som "Call on me" (2004), var till en början en del av gruppen men valde att kliva av konstellationen när bandet blev ett faktum.

Har släppt två album: "Until one" (2010) och "Until now" (2012).

Splittrades 2013 efter en avskedsturné med en sista spelning på festivalen Ultra i Miami i USA.

Efter splittringen har Steve Angello släppt musik som soloartist medan Axwell och Sebastian Ingrosso spelat tillsammans som en duo.

Den 25 mars 2018 återförenades SHM på Ultra.

Swedish House Mafia belönades med regeringens musikexportpris 2011. De har även kammat hem flera svenska Grammisar och tog hem priset i kategorin Årets dans på P3 Guld 2013.

ANNONS