Sveriges Radio P3 står inför flera förändringar. Arkivbild.
Sveriges Radio P3 står inför flera förändringar. Arkivbild.

P3 jagar lyssnare i digitala medier

Sveriges Radio P3 jagar lyssnare. Nu stöper kanalen om programutbudet och försöker att möta sina lyssnare på nya plattformar.

ANNONS
|

- Det gäller alla program men i synnerhet de nischade. Då måste vi vara mer på hugget, framåtlutade och jobba hårt för att vinna deras förtroende där de är, säger Cajsa Lindberg, kanalansvarig.

Den övergripande strategin för P3 är att kanalen ska direktsända mer, vara mer aktuella och interaktiva med publiken. Därför får flera program mindre tid i den linjära tablån. Förändringen gäller bland annat programmen "P3 Spel" och "Musikguiden". Spelmagasinet kommer även att finnas på strömningstjänsten Twitch och chattprogrammet Discord.

ANNONS

I "Musikguidens" fall handlar det om att bli "en naturlig del av P3-dagen". Med det menar kanalen att programmet ska bli mer nyhetsorienterat och kunna ingå i andra P3-program som "Morgonpasset" och kanalens nyhetssändningar.

- Så som "Musikguiden" sett ut fram till i dag har vi lagt alla ägg i en korg. Vi har satsat allt på ett direktsänt musikmagasin på kvällstid. Men utmaningen är att omvärlden förändrats ganska mycket och i dag behöver vi möta publiken även på andra plattformar, säger Cajsa Lindberg, kanalansvarig, till TT.

"Bekymmersamt"

Den nya musiknyhetsredaktionen ska även göra poddar och musikdokumentärer, samt sända direkt från festivaler.

Andra förändringar som väntar kanalen är att "P3 Nyheters" en timme långa program lyfts bort. Därmed blir det popkulturella programmet "PP3" längre. Det blir dessutom mer direktsänt under helgerna då "Helgen i P3" får premiär.

- Tidigare är det bara "Morgonpasset" som har varit direktsänt på helgerna vilket har varit väldigt bekymmersamt när skolbussar vält, bomber smällt eller lastbilar kört på turiststråk. Det händer ju oftast på helger och då har det varit bekymmersamt att vi sänt ut förbandade humorprogram, säger Cajsa Lindberg.

ANNONS

Förstår kritiken

Förändringarna har också mött kritik. På Twitter ifrågasatte flera beslutet att lansera "P3 Spel" på Twitch och Discord då det skulle snedvrida konkurrensen om mediebevakningen av den svenska gamingmarknaden.

- Det kan jag förstå och det är en diskussion var public service ska vara och inte vara. Men det ljudade erbjudandet är fortfarande i centrum även för "P3 Spel", säger Cajsa Lindberg.

TT

Fakta: Dessa program förändras

"Musikguiden"

"P3 Spel"

"P3 Nyheter"

"PP3"

"Helgen i P3"

ANNONS