Osannolika historien om "The artist"

ANNONS
|

En svartvit stumfilm har tagit Hollywood med storm. Franska "The artist" besegrade både Scorsese och Woody Allen i kampen om årets Oscarsstatyett för bästa film.

På fredag kommer den till svenska biografer.

"The artist" utspelar sig i det sena 20-talets Hollywood, i övergången mellan stumfilm och talfilm. Jean Dujardin - som numera kan sätta epitetet "Oscarsvinnaren" framför sitt namn - spelar George Valentin, stumfilmens stora actionhjälte.

När ljudfilmen gör entré kollapsar hans karriär, och snart befinner sig hela hans tillvaro i fritt fall.

På pappret låter idén helt befängd: En långfilm i svartvitt, helt utan talad dialog (om man bortser från två ord i slutminuten) och med en handling som stjäl friskt från filmklassiker som "Singin' in the rain" och "Sunset Boulevard".

ANNONS
"Är du galen?"

Men det var den idén som regissören Michel Hazanavicius presenterade för Jean Dujardin.

-Min första reaktion var "vad håller du på med - är du galen?", säger Dujardin när vi möts på Londons filmfestival.

Men så småningom tackade han ja, och det har betalat sig. Ryktet började spridas på Cannesfestivalen förra våren, där filmen visades utom tävlan. Den blev en sådan publiksuccé att festivalledningen hastigt stoppade in den i tävlingssektionen, där Jean Dujardin fick priset för bästa skådespelare.

Sedan dess har "The artist" plockat prestigepriser på årets alla stora filmgalor; fem Oscar, tre Golden Globe, sju brittiska Bafta och sex franska Césarpriser...

Regipriser till Hazanavicius, skådepelarpriser till Dujardin - och "Hundpalmen" till Jack Russell-terriern Uggie.

-Jag var orolig för att spela mot en hund. Det var viktigt att den kände sig bekväm med mig som husse för i filmen är vi varandras skuggor, som siamesiska tvillingar. Men så länge jag hade en bit korv i fickan gick det väldigt lätt, säger Jean Dujardin.
I Hollywood

"The artist" är en fransk filmproduktion med främst franska skådespelare i huvudrollerna, men filmen är inspelad på plats i Hollywood, bland de klassiska studiobyggnaderna och lyxvillorna. Scenerna från George Valentins hus spelades in i en mindre herrgård som hade tillhört den legendariska stumfilmsstjärnan Mary Pickford, hon som kallades "America's sweetheart".

-Allting omkring oss var inspirerande. Arkitekturen från stumfilmseran, de gamla biograferna, statisternas ansikten - hela stadens energi, säger Dujardin och får medhåll av Bérénice Bejo, som spelar det unga stjärnskottet Peppy Miller:
-Det var ett smart drag av producenterna eftersom vi fick kliva rakt in i vår historia. På morgonen åkte jag storögt igenom grinden till studiokomplexet, och senare på dagen skulle vi filma hur Peppy åkte genom samma grind för första gången. Sådant är rena drömmen för en skådespelare.

TT Spektra: Hur var det att agera i en stumfilm?

-Michel jobbade med en stumfilm, inte jag. Peppy pratar ju även om publiken inte kan höra henne, och jag pratade när vi spelade in. För mig var det ett vanligt jobb, det var varken mer eller mindre svårt. Men jag försökte hitta det klassiska amerikanska sättet att agera, och tittade mycket på skådespelerskor som Marlene Dietrich och Joan Crawford.

Alla har inte uppskattat det tysta greppet. I England krävde några biobesökare att få tillbaka biljettpengarna eftersom de inte hade förstått att "The artist" var en stumfilm.

En del filmkritiker har ironiserat över det faktum att Hollywood väljer att hylla en film som hyllar Hollywood.

Men överlag verkar "The artist" vara en film som får publiken på gott humör.

ANNONS
-Folk kommer ut ur salongen och ler från öra till öra, säger Bérénice Bejo. Många tror nog att en svartvit stumfilm ska vara långsam, men det händer mycket hela tiden. Det är en väldigt modern film.

Amerikanska Oscar: 5 (bästa film, regi, manlig huvudroll, kostym, filmmusik).

Golden Globe: 3 (bästa film, manlig huvudroll, filmmusik).

Brittiska Bafta: 7 (bästa film, regi, manlig huvudroll, kostym, filmmusik, foto, manus).

Franska Cesar: 6 (bästa film, regi, kvinnlig huvudroll, foto, filmmusik, scenografi).

Europeiska filmgalan: 1 (bästa filmmusik).

Källa: IMDB, Wikipedia.

ANNONS