Ölstugan Tullen Lejonet

ANNONS
|

Plats: Svingeln, precis vid spårvagnsspåren. Här låg tidigare en sympatisk grekisk kvarterskrog. Nu tronar här i stället den första av två avknoppningar från Ölstugan Tullen på Andra Långgatan. Snart öppnar nästa i Göta's gamla lokaler i Majorna.

Finns det gäster nog för alla dessa ölstugor som sprider sig över staden? Det tycks så. Denna regniga vardagskväll är det i princip fullt vid borden på Friggagatan. Två personer i serveringen – en vid borden och en i baren – får slita för att hinna med och vi får vänta lite väl länge mellan förrätt och huvudrätt.

Men nu går vi händelserna i förväg. Miljön först: Det är rymligt och ganska avskalat, med klinkergolv och bord längs väggfasta bänkar. Sepiatonade fotografier på väggarna, ljus på borden och ljuddämpande plattor i taket gör dock att gemytet bryter igenom.

ANNONS

Menyn står på tavlor på väggarna, det gäller både maten och det väl valda ölutbudet.

De åtta rätterna (både kött, fisk och vegetariskt finns att tillgå) saknar markerade förrätter, men en Tullens plockmat att dela på fungerar utmärkt som start. Den levereras raskt och är en skärbräda med ostar, skinkskivor, korvar, skaldjursröra och både hårt och mjukt bröd. Smakupplevelsen varierar från "ganska lamt" (brieosten) till "jättegott" (röran). På det hela taget klart prisvärt (95 kronor), men vi hade gärna lyssnat till en kort förklaring om vilka sorters korvar och skinkor vi serverades.

Till huvudrätt väljer vi kokt sej med potatisstomp, respektive panerad ost med rotfrukter. De kommer in på ganska små och retrorustika tallrikar med sallad och feta kalla såser till. Återigen är rätterna skickligt valda för att fungera med öl, klokt med tanke på var vi befinner oss.

Och det smakar gott, riktigt gott! Sej kan lätt bli hård och torr, men den här firren faller isär i saftiga skivor. Den citron- och dilldoftande såsen fungerar perfekt till. Sällskapets panerade ost är också till förnöjelse, alla smaker länkar till varandra i en fröjdefull kedja.

Låt dig inte luras av de små tallrikarna. Den tunga maten gör dig ordentligt mätt. Även om vår budget hade räckt finns det inte en chans att vi orkar trycka i oss menyns dessert äppelkompott också. Istället vaggar vi mätta och belåtna ut i novemberregnet.

ANNONS

pris

Överkomligt. Maträtterna kostar 95-100 kronor, desserten 65. Husets vin kostar 52 kronor och "en god öl" på fat kan du få för 36. De många specialölen är dock dyrare.

service

Trevlig och resolut. Men bemanningen var i underkant för att hålla tiderna vid matserveringen.

det lilla extra

Vid frågor om ölsortimentet åker genast ett litet provglas fram för att underlätta beslutet. Proffsigt.

ANNONS