Att Jayne Svenungsson nu lämnar Akademien efter knappt ett år tyder på att krisen inte är löst. Arkivbild.
Att Jayne Svenungsson nu lämnar Akademien efter knappt ett år tyder på att krisen inte är löst. Arkivbild.

Olsson: Svårt att komma in i det här kriget

Jayne Svenungsson lämnar Svenska Akademien efter knappt ett år, vilket beklagas av ständige sekreteraren Anders Olsson.

ANNONS
|

"Efter nogsamt övervägande har jag fattat beslutet att lämna min stol i Svenska Akademien", meddelade teologen och religionsfilosofen Jayne Svenungsson i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen.

Hon valdes in så sent som i september i fjol, på stol nummer 9 och efterträdde framlidne Torgny Lindgren. Tillträdet ägde rum den 20 december.

Anders Olsson säger till TT att han beklagar hennes beslut att nu lämna Akademien.

- Jag beklagar det enormt. Jag vet vilken kapacitet hon har och vad hon skulle ha kunnat uträtta för Akademien, säger han.

ANNONS

Ödets ironi

I sitt pressmeddelande skriver Svenungsson vidare:

"Att jag lämnar vid just denna tidpunkt beror på att jag först velat försäkra mig om Akademiens fortlevnad och framtid genom att avlägga min röst vid de nyligen genomförda invalen. Det har alltså varit angeläget och meningsfullt för mig att vara med och bidra till Akademiens återuppbyggnad i kölvattnet av den kris som av en ödets ironi sammanföll med mitt inträde", förklarar hon.

"Vi får kämpa vidare"

"Av en rad skäl har jag dock nått vägs ände. Jag ser därför fram emot att återvända på heltid till mitt arbete vid universitetet, där jag tror att mina krafter används på ett bättre sätt. Det är min ärliga och djupa förhoppning att Akademien åter kan bli vad den varit, en ovärderlig institution i det svenska kulturlivet".

Jayne Svenungsson uppger att Akademien sedan en tid är underrättad om beslutet. Men Akademien har ännu inte hunnit diskutera hennes utträde säger Anders Olsson. Att ytterligare en ledamot väljer att lämna Akademien är förstås ett bakslag.

- Vi får kämpa vidare, säger Anders Olsson till TT.

ANNONS

"Det har med Frostenson att göra"

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman säger i en kommentar till TT att han tror att anledningen till att Jayne Svenungsson lämnar beror på den än så länge olösta och konfliktfyllda frågan om ledamoten Katarina Frostensons framtid i Akademien.

I en intervju med Kyrkans Tidning från i våras kommenterade Svenungsson situationen såhär:

- Själv tycker jag att det finns något makabert i att ytterligare vilja förnedra en människa som fått sitt liv slaget i spillror. /.../ Det stämmer alltså inte att tvedräkten stått mellan två läger, å ena sidan ett reaktionärt patriarkat, å andra sidan ett par djärva framåtsträvande kvinnor. Vi är tre kvinnor – inräknat Lotta Lotass – som uttryckt vår bedrövelse över det bitvis hänsynslösa drev som riktats mot Katarina Frostenson.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel ålder på Jayne Svenungsson i faktarutan.

TT

Fakta: Jayne Svenungsson

Ålder: 44.

Bor: Lund och Stockholm.

Yrkesliv: Professor i systematisk teologi vid Lunds universitet och internationellt verksam forskare. Har skrivit avhandlingarna "Guds återkomst. En studie av gudsbegreppet inom postmodern filosofi" (2004) och "Den gudomliga historien. Profetism, messianism och andens utveckling" (2014). Redaktör för en antologi om filosofen Martin Heidegger, "Heidegger's black note´books and the future of theology (2017). Aktuell med ett forskningsprojekt om teologi och estetik tillsammans med Max Liljefors, som är professor i konsthistoria.

Sade vid sitt inval i Akademien: "Det här är det finaste uppdrag man kan få som humanistisk tänkare. Med tanke på tiderna vi lever i så är det oerhört väsentligt att det finns en robust institution som förvaltar det kritiska och humanistiska arvet från upplysningen och framåt. Mot bakgrund av det känner jag en otrolig stolthet."

Fakta: De tomma stolarna i Akademien

Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman var de första som begärde och beviljades utträde ur Svenska Akademien. Stol nummer 1, stol nummer 11, stol nummer 13 och stol nummer 15 stod därmed tomma. Efter Jayne Svenungssons utträde står även stol nummer 9 tom.

De ledamöter som just nu är aktiva är: Bo Ralph, Sture Allén, Anders Olsson, Göran Malmqvist, Tomas Riad, Jesper Svenbro, Per Wästberg, Kristina Lugn och Horace Engdahl. Sedan i våras deltar inte Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark i aktivt i Akademiens arbete – de har dock varit med och röstat in de nya ledamöterna. Inte heller Katarina Frostenson deltar i arbetet.

Den 5 oktober meddelar Svenska Akademien att Jila Mossaed och Eric M Runesson har valts in på stol nummer 15 respektive 1. De tar sitt inträde vid högtidssammankomsten den 20 december.

Den 19 oktober meddelar Akademien att Mats Malm väljs in på stol nummer 11. Även han tar sitt inträde den 20 december.

Därmed är stol nummer 13 och nummer 9 i dagsläget tomma.

ANNONS