Oljud på en poster ledde till Nobelpriset

ANNONS

Det var musikläraren Katarina Landerstedt Hall på Ekdalaskolan i Mölnlycke som fick syn på Forskarhjälpens årliga tävling. Temat var Musikjakten och uppdraget var att "generera musik med hjälp av programvara byggd på evolutionära algoritmer i syfte att hjälpa forskarna att åskådliggöra hur kreativa processer fungerar". Här skulle man utgå från Nobelpriset i fysik från 2000 om så kallade integrerade kretsar.

Niondeklasserna delades in grupper och fick programvaran och förutsättningarna. Elsa Folkesson, Felicia Nyholm-Flatow och Eva Nordman hamnade i en grupp. I programmet började de skapa ljud som de parade med andra ljud och sedan muterade så att det till slut blev ett riktigt oljud. Detta skulle sedan presenteras med en vetenskaplig poster.

ANNONS

– Vi ville ha en poster med mycket färg, sedan la vi in text som förklarar vår metod och vårt resultat, säger Felicia Nyholm-Flatow som också berättar att de tre gjorde var sin del av postern som sedan blev en helhet som alla gillade.

I tävlingen har skolorna också deltagit i ett forskarprojekt där de genom sitt musikgenererande loggats av forskare. Detta material har eleverna fått tillgång till och själva kunnat analysera som en del i projektet.

När elevernas posters var klara fick Ekdalaskolan rösta fram en vinnare. Tjejernas poster vann och lades upp på facebook tillsammans med närmare 19 andra vinnare från högstadieskolor i hela landet. Därefter skulle allt avgöras med gilla-markeringar. När det var fyra timmar kvar av tävlingen låg tjejernas poster på fjärde plats.

– Jag tvingade alla jag kände att gilla den, säger Eva Nordman och berättar att de sprang över till det närliggande kommunhuset och Hulebäcksgymnasiet för att få så många gilla-markeringar de kunde.

När tävlingen var slut var deras poster en av tre finalister. Då skulle juryn på Forskarhjälpen säga sitt.

– Helt plötsligt fick vi meddelanden från kompisar att vi vunnit hela grejen, men det var först när Forskarhjälpen hörde av sig som vi fattade, säger Eva Nordman.

ANNONS

– Och jag som bara vunnit en liten chokladbit på Liseberg innan, säger Elsa Folkesson.

I dag, torsdag, åkte de till Stockholm för att delta i en konferens där projektets resultat ska presenteras. Där kommer de att få ta emot sitt pris, 5 000 kronor till klasskassan och på lördag ska de vara med under Nobelprisutdelningen.

Vilka förväntningar har ni på den?

– Att få se kungen, säger de i kör.

Fakta: Musikjakten 2016

  1. Sjätte projektet i Forskarhjälpen. Projektet startade 9 maj i år och var klart 4 november.
  2. Juryn bestod av Maria Gunther (vetenskapsjournalist DN), Jörn Spolander (redaktör för Forskning och Framsteg) och Eva Funck Beskow (programledare SVT).
  3. Vinnarna får 5 000 kronor till klasskassan och får delta i utdelningen av nobelpriserna som delas ut 10 december.
  4. Forskarhjälpen 2016 leds av Nobelmuseet i samarbete med Göteborgs universitet, Chalmers, SICS och med finansiering från Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Källa: www.forskarhjalpen.se

ANNONS