Oliver Stone hoppar av Weinstein-serie

Oliver Stone tar tillbaka sitt uttalande om att allmänheten är "för snabb att döma" våldtäktsanklagade Harvey Weinstein. Han slutar även jobba med en dokumentär som produceras av The Weinstein Company.

ANNONS
|

Både allmänhet och bransch är för snabb att döma filmmogulen Harvey Weinstein, som anklagas för en rad sexuella övergrepp. Så sade den Oscarsvinnande regissören Oliver Stone i morse när han fick frågor av reportrar på filmfestivalen i sydkoreanska Busan. Men i ett "klargörande" uttalande ställer han sig nu i stället på kvinnornas sida.

Bestört

"Jag har varit på resa de senaste dagarna och var inte medveten om alla de kvinnor som ger tyngd åt den ursprungliga storyn i The New York Times. Jag är bestört efter att ha tagit del av de senaste dagarnas nyhetsrapportering och hyllar modet hos de kvinnor som kliver fram för att rapportera om sexuella övergrepp eller våldtäkt", säger han i ett uttalande som Variety tagit del av.

ANNONS

Stone, som ligger bakom filmer som "Plutonen", "Född den fjärde juli" och "Natural born killers", meddelar också att han hoppar av som regissör för kommande dramaserien "Guantanamo" som produceras av The Weinstein Company.

Stones kommentarer kommer dagen efter det att Weinstein blivit föremål för flera utredningar, där polis i såväl USA som Storbritannien utreder de påstådda övergreppen. Totalt anklagar fyra kvinnor, bland dem skådespelaren Rose McGowan, Weinstein för våldtäkt.

"Charmig om man inte stod i vägen"

Flera svenska namn som blivit stora i den amerikanska filmbranschen uttalar sig nu om filmmogulen. Regissören Lasse Hallström som arbetat ihop med Weinstein skriver till Expressen att han "hörde skvallret... men om andra skådespelare än dem som nämnts hittills".

Han köpte inte bara medarbetares och journalisters tystnad och lojalitet, enligt Hallström, "han var otroligt charmig och rolig 'privat' om man inte stod i vägen för honom eller... attraherade honom... så även om det ryktades om privata castingmöten så förlät många. Hans karisma är otrolig."

Hallström beskriver samtidigt hur den "charmige" Weinstein blivit som förbytt när han velat arbeta för ett konkurrerande bolag

"Han hotade att bojkotta mig från Miramax om jag gjorde film för värste konkurrenten, Dreamworks... Dumt nog vek jag mig."

"Karln är krossad"

Skådespelaren Stellan Skarsgård tror att Weinsteins karriär är över, men understryker också att de strukturella problemen med sexuella trakasserier och övergrepp är större än Weinstein själv.

ANNONS

”Karln är krossad och det är meningslöst att sparka mer på honom. Det får bara folk att tro att det handlar om ett enstaka rötägg när det är ett problem som finns varhelst det finns makt och maktlöshet och massor av kvinnor och män är dagligen utsatta för övergrepp. Och bara en del av dem har med sex att göra”, skriver han till SVT:s Kulturnyheterna.

Det var i förra veckan som The New York Times först rapporterade om övergreppen, som ska ha pågått i över tre årtionden. Weinstein, som är en av Hollywoods mäktigaste personer, har sedan dess fått sparken från sitt eget bolag, samt från den brittiska filmakademin Bafta.

Samtidigt träder allt fler kvinnor fram och berättar om andra sexuella övergrepp han utsatt dem för. Bland dem som vittnar om trakasserierna finns Cara Delevingne, Ashley Judd, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette och Heather Graham.

TT-AFP

Fakta: Detta har hänt

I torsdags i förra veckan rapporterade The New York Times om att flera kvinnor, bland andra skådespelarna Ashley Judd och Rose McGowan, anklagar filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som pågått under flera årtionden.

Han ska bland annat ha tafsat, blottat sig och onanerat inför kvinnor samt erbjudit filmroller i utbyte mot sexuella tjänster.

Weinstein sparkades sedan från bolaget The Weinstein Company som han grundade med sin bror 2005. Hans fru Georgina Chapman har också valt att lämna honom. Sedan dess har fler kvinnor anklagat honom, bland andra Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette och Heather Graham.

I tisdags trädde tre kvinnor fram i The New Yorker och anklagade Weinstein för våldtäkt. En av dem är den italienska skådespelaren Asia Argento. På torsdagen sade även Rose McGowan att hon våldtagits av Weinstein.

Flera tunga namn i Hollywood har fördömt filmproducentens beteende, däribland George Clooney, Kate Winslet, Emma Thompson, Judi Dench och Meryl Streep. Även Hillary Clinton, Donald Trump och Barack Obama har kommenterat anklagelserna.

ANNONS