Öis till mardrömsarenan: "Inget talar för att det ska bli så igen"

Fyra år efter att Örgryte åkte ur superettan i Värnamo reser Rödblått åter till Småland för en ödesmatch. Denna gång riskerar klubben att få kvala. – Det ska bli roligt, säger Johan Elmander.

ANNONS
|

Solen skiner på Öisgården. Erik Hamrén kastar boll mot en trävägg, Sören Börjesson samlar runtkastade västar och Stojan Lukic skriker sig hes.

– Tänk om alla dagar vore såhär, säger Erik Hamrén kisande.

Ja, det verkar nästan idylliskt trevligt i Öis-lägret. Om det inte vore för en liten, väldigt otrevlig, detalj. Klubben kan tvingas kvala sig kvar i superettan. Allt hänger på den rafflande avslutningsomgången.

Johan Elmander har trots 16 år utomlands inte varit med om en liknande bottenstrid.

– Det har aldrig varit så här många matcher som spelar roll. Att det skulle bli såhär känns konstigt. Alla slår alla och vi har haft chansen att avgöra. Men vi är laddade, säger han.

ANNONS

Taktisk genomgång med Hamrén

Efter torsdagens träning stod han länge tillsammans med Erik Hamrén och flyttade koner och diskuterade taktik.

– Det gällde min egen position, hur jag bäst kan hjälpa laget, säger Elmander.

Vad blir nyckeln för er mot Värnamo?

–Vi måste vara bra i defensiven och fokusera på vårat. Det ska inte bli krampaktigt som det var mot Helsingborg. Vi måste vara mer framåt och attackera motståndare.

"Gäller att göra det till en bra lördag"

Finnvedsvallen i sista omgången ger många rödblå kalla kårar. 2 november 2013 reste Öis till Värnamo för att hålla sig kvar i superettan. 90 mållösa minuter senare hade klubben rasat ner till division 1.

Sören Börjesson fanns på bänken även då.

–Man kommer ihåg att det inte blev som vi hade önskat. Men det är fortfarande bara en match. Det är fortfarande 22 spelare som spelar och ett gäng som är beredda att komma in. Förutsättningarna är likadan som alltid. Det gäller bara att vi som är på plats tar chansen och gör det till en bra lördag, säger han.

Han utstrålar lugn, men frågan är om inte pulsen går till och med på erfarenhetsaliaset själv?

– Vi ska fokusera på att göra det vi kan göra. Det är klart att vi ska ha koll på de andra matcherna men det är inte det vi ska ha fokus på. Vi ska fokusera på hur vi får vårt sätt att spela att fungera.

ANNONS

Genomklappningen mot Helsingborg sänkte nackarna några centimeter i Sällskapet. Närkamperna var obefintliga. Offensiven slarvig. Försvaret slapphänt. Mycket måste bli bättre för att det inte ska bli en tung Värnamo-avslutning till.

– Det finns inget som talar för att det ska bli så igen. Det är snarare rimligt att det inte blir samma sak, säger Sören Börjesson.

Öis förutsättningar

  1. En poäng räcker för säkrat kontrakt.
  2. Vid förlust är Öis beroende av Norrby och Gais resultat.
  3. Skulle de lagen vinna får Öis kvala.
ANNONS