Öis-stjärnan får oväntat stöd - från superfan i Holland

Fotbollsvärlden har utvecklats. Från att folk varit supportrar till lag har det svängt mot att många nu bara följer sina favoritspelare. Världen över finns människor som bara bryr sig om Leo Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar och Zlatan Ibrahimovic – men inte om lagen. Även 18-åriga Amber van Lieshout från Holland har en spelare som hon följer slaviskt: Örgrytes Johan Hammar.

ANNONS
|

Det kan tyckas underligt att en person från Holland fastnar för Johan Hammar. Men bakom finns en logisk förklaring.

– Jag började följa Malmö när de skulle kvala till Champions League 2014. Jag håller på Ajax så jag kände redan till klubben genom Markus Rosenberg och Zlatan Ibrahimovic, säger Amber van Lieshout.

– Då såg jag Johan och blev väldigt förtjust i hans spelsätt, särskilt huvudspelet. Så jag kollade upp honom lite på internet och såg att det inte fanns så mycket skrivet om honom, dessutom kände jag att Malmö-fansen inte riktigt uppskattade honom trots att han var från stan. ”Om ingen vill vara hans supporter – då ska jag vara det”, tänkte jag.

ANNONS

Hon startade ett konto på twitter där hon började rapportera om Hammars insatser på planen.

– Jag gjorde det för att visa att det finns folk som gillar honom, konstaterar hon.

Medan kärleken till Johan Hammar har känslorna för klubbarna han spelat för falnat snabbt för 18-åringen som drömmer om att bli fotbollsjournalist.

– Jag tycker ganska illa om Malmö med tanke på hur de behandlade honom. Jag är väldigt glad att han hamnat i Öis nu, det är ett perfekt steg för honom.

Sedan Hammar anslöt till Rödblått har Amber van Lieshout skaffat sig ett streaming konto hos C More för att kunna följa hans matcher dessutom försöker hon läsa svenska tidningar för att hålla sig uppdaterad.

– Jag försöker lära mig lite svenska och kan en del ord. Oftast så använder jag google translate.

Utifrån så känns det ganska underligt att följa en spelare i svenska andraligan så nära.

Vad får du för reaktioner på ditt supporterskap?

– Jag har inte fått så många reaktioner på det. Jag gillar att jag har kontakt med fotbollsspelare från Fredrikstad och Öis att de följer mig nu, eventuellt kan jag intervjua dem när jag blir journalist.

Följer du fler spelare än Johan Hammar?

ANNONS

– Jag följer mycket fotboll och många spelare – men jag är inte supportar inte någon annan på samma sätt som jag gör med Johan. Min favoritspelare vid sidan av honom är Leo Messi.

– Men samtidigt så är jag ingen typisk ”fangirl”. De flesta supportrar har svårt att se de dåliga sidor, jag håller mig realistisk. Jag vet att Johan inte är den bästa försvararen i världen och att han nog aldrig kommer bli det heller, men jag gillar honom för hans kvaliteter och sättet han spelar på. Jag vet att han kommer göra misstag emellanåt, han är ju bara människa.

Huvudpersonen själv är glad över den långväga supportern.

– Det är ingen som missar att jag har egen supporter. Hon följde Malmö när jag spelade under sommaren och tyckte väl antingen att jag var skitsnygg eller jag spelade bra, säger Hammar och skrattar innan han samlar sig och fortsätter:

– Men det är ju kul att bli uppmärksammad för det man gör. Så länge allt handlar om fotboll så är det bara kul för det är det jag tycker om och vill bli uppmärksammad för.

Känns det underligt?

– Nej, det känns helt lugnt. Jag frågade faktiskt själv varför hon började följa mig när jag spelade i Malmö och då sa hon att hon inte tyckte jag fick den uppmärksamheten jag förtjänade och ville visa att det fanns folk som uppskattade det jag gör på planen.

ANNONS

I samband med Öis premiär i superettan fick Amber van Lieshout äntligen träffa Johan Hammar för första gången.

– Jag fick biljetter via Tim Nilsen i Ljungskile och tänkte träffa dem efter matchen. Men tyvärr så hann jag inte det för jag var tvungen att åka tillbaka till Göteborg med Öis supporterbuss direkt efter matchen. Så jag skrev till Johan och frågade om de tränade dagen efter. Han bjöd upp mig till Öis-gården, berättar hon.

– Jag var väldigt nervös inför att träffa honom men när jag gick upp mot Öis-gården och såg Johan så försvann all nervositet och byttes mot spänning och glädje.

– Vi träffades en stund innan träningen startade. Vi pratade i en kvart ungefär, mestadels om fotboll och sedan gav han mig sina skor från förra säsongen. Han kändes öppen och ärlig och var väldigt trevlig att prata med.

ANNONS