Nytt klotterplank vid badplats

ANNONS
|

Han badar ofta med familjen vid den lilla badplatsen vid Landvettersjöns nordöstra kant, nära Landvetter centrum. I förra veckan påbörjades arbetet och i måndags sattes ett 30 meter långt plank upp vid badplatsen.

- Det är många som badar här. Det vore väl bättre att kommunen satte upp ett plank längre bort där barnfamiljerna inte badar, säger Stefan Tjäder, som bor på gångavstånd från stranden.

Han är rädd för ökad nedskräpning av bland annat sprayburkar och dessutom ser han en påtaglig risk för att de som klottrar inte ska nöja sig med planket utan går vidare på träden i omgivningen.

ANNONS

Hans Ljungberg är fritidschef i Härryda kommun. Han har redan fått ett par telefonsamtal från upprörda grannar, men ser frågan ur en annan horisont.

- Ett plank ska ligga på rimligt avstånd från centrum, inte så nära bostäder och meningen är att det till viss del ska synas. Det spelar ingen roll var vi sätter planket, vi får kritik oavsett plats, säger Ljungberg.

GP har vid flera tillfällen skrivit om att klotterproblemen är stora just i Landvetter. För ett år sedan tilläts ungdomar att måla i en tunnel under motorvägen, inte långt ifrån det nya planket. Men där stod luften still och lukten låg då kvar i klottertunneln. Handlarna i centrum uttryckte också missnöje med tunneln och ville ha bort den.

- När planket är klart kommer tunneln att saneras, säger Hans Ljungberg.

Han nämner också att kommunens fritidsledare förklarat för dem som ska spraya att planket bara sitter uppe på prov och att det kan tas ned om nedskräpningen ökar markant eller om andra störningsmoment ökar i anslutning till badplatsen och planket.

- Vi har haft propåer från graffitimålare i flera år och det går heller inte att konsekvent säga nej, nej, nej.

ANNONS

• Graffiti är spraykonst på offentliga ytor.

• Härrydas fritidschef Hans Ljungberg hoppas att planket ska locka graffitimålare som skapar motiv i olika färger och inte klottrare som med en och samma färg sprayar sina ”tags”, den personliga varianten av en autograf.

ANNONS