Hög tv-mast utanför Borås knäckt

En 332 meter hög radio- och tv-mast på Trollberget öster om Borås har knäckts ungefär 100 meter över marken. Polisen misstänker att ett brott ligger bakom händelsen. Nu höjs säkerheten på alla av Teracoms master i landet.

ANNONS
|

Det var strax efter klockan 22.30 på söndagskvällen som den 332 meter höga Häglaredsmasten ska ha knäckts. Boende i närheten hörde en kraftig smäll när det inträffade.

–Det var som om en bomb slagit ner, det var en jäkla knall i alla fall, säger Stefan Brögge till P4 Sjuhärad.

Varför masten, som är ett så kallat skyddsobjekt, knäcktes, är fortfarande oklart.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Att en 300 meter hög mast bara knäcks, säger Henrik Sterner, vakthavande befäl vid Göteborgspolisen.

LÄS OCKSÅ:Här klättrar de upp för masten Den knäckta delen av Häglaredsmasten rasadener i skogen och drogmed sig en vajer ur marken.

– Det sågut som ett slagfält. Vajern hadeslagit upp asfalt, träd och mark, säger Henrik Sterner.

ANNONS

Under måndagseftermiddagen gick Terracom ut och varnade för att fler delar av masten kan rasa, därför hålls stora avspärrningar runt masten, skriver flera medier.

Polisen inledde igårkväll en förundersökning om sabotage. Under dagen har polisens tekniker varit på plats för att undersöka vad som egentligen hände. Fyndsom har gjorts under dagen styrker misstankarna om sabotage.

- Vi är hundra procent säkra på att det handlar om sabotage. Vi har gjort flera fynd som tyder på att det är sabotage, säger utredningsbefälet Jan Johansson, skriver Borås Tidning.

Exakt vad som har framkommit vid brottsplatsundersökningen vill polisen inte berätta.

På grund av händelsen höjer Teracom, företaget som äger masten på Trollberget utanför Borås,nu säkerheten på samtliga master i landet. Det är totalt 54 storstationer runt om i landet.

- Vi sätter ut vakter vid samtliga våra storstationer. Den är en rutinåtgärd som vidtas eftersom det finns misstanke om brott, säger Paul Roswall vid Teracoms presstjänst.

Den nu kraschade masten byggdes 1959. Många av Teracoms tv-master är från 1960-talet, men Marcus Hartmann, presschef på Teracom, vill inte spekulera i om det kan vara en säkerhetsrisk.

Senast en av Teracoms master rasade var på 1980-talet i Sollefteå, berättar han, och då berodde det på ett tekniskt fel.

ANNONS

De stärkta brottsmisstankarna inget att göra med den film som publicerats på Youtube där flera maskerade personer syns klättra i masten. Enligt BT har de maskerade personerna som syns i filmen nu avförts från utredningen.Polisen har förhört delar av gruppen och konstaterat att de inte har något med sabotaget att göra.

För en tid sedan stals också kläder och en så kallad Rakelterminal från Teracoms lokaler i Mellansverige.

-Om det har något att göra med det som hände i Borås är en fråga för polisen att utreda. Terminalen spärrades omedelbart. Den overall som försvann var av äldre modell och med vår gamla logga på. Dessutom kommer man inte in på våra anläggningar utan id, säger Paul Roswall.

Hos polisen känner man inte till uppgifterna om stölden.

-et är helt nytt för mig. Och ingen av de som jobbar med utredningen i Borås har sagt något om detta, säger Hans Lippens.

Totalt 84680 hushåll med omkring 188000 personer finns inom den avbrutna Häglaredsmastens sändningsområde. En bil med en extrasändare kördes till området och började sända under måndagseftermiddagen.

ANNONS