Polisen misstänkte att Joullnar, 43, kidnappades

Den 25 februari anmäldes Joullnar, 43, försvunnen. En månad senare hittades hon död utanför Jönköping. Under utredningens gång väcktes misstankar om brott – och i början av mars gjordes en anmälan om människorov.
– Av utredningsskäl kan jag inte gå på detaljer, säger Olle Carlström, chef för gruppen som utreder försvunna personer i Storgöteborg.

ANNONS
|

Den 24 februari lämnade Joullnar, 43, sitt hem i Angered. För sin dotter hade hon berättat att hon skulle på en utbildning och att de skulle ses senare samma eftermiddag.

Men Joullnar dök aldrig upp – och hennes telefon gick inte att ringa.

Familjen förstod direkt att något var fel och dagen efter anmälde de henne försvunnen.

– Att hon var kidnappad, det var vi hundra procent säkra på, berättar en anhörig.

Olle Carlström, chef för gruppen som utreder dödsfall och försvunna personer i Storgöteborg, var den som tog emot anmälan.

– Anmälan skrevs under helgen och på måndagen låg den på mitt bord, säger Olle Carlström.

ANNONS

Carlström satte en utredare på fallet, men det dröjde inte länge innan ytterligare en utredare kopplades in. Den 8 mars skrevs en anmälan om misstänkt människorov.

– En av utredarna fick en känsla av att det kunde vara ett brott som låg bakom försvinnandet. Därefter jobbade vi vidare efter det.

Vad var det som fick er att tro att Joullnar hade blivit kidnappad?

– Det kan jag inte avslöja. Vi har lämnat över allt vårt material så det är nu en del av mordutredningen, säger Olle Carlström.

Åklagaren: Vill inte kommentera

Under måndagskvällen hittades Joullnar, 43, död i ett skogsområde i Taberg utanför Jönköping. En privatperson upptäckte kroppen och larmade polisen.

Sedan dess pågår ett intensivt arbete för att ta reda på vad som har hänt. I nuläget utreds händelsen som både mord och gravfridsbrott och under natten till onsdagen greps en man misstänkt för mord.

Huruvida den gripna mannen har en koppling till Joullnar eller till den avspärrade bostaden i närheten av platsen där hon hittades död, vill åklagare Pernilla Törsleff inte kommentera.

Åklagaren vill inte kommentera om den gripna mannen har någon koppling till den avspärrade bostaden i Taberg utanför Jönköping.
Åklagaren vill inte kommentera om den gripna mannen har någon koppling till den avspärrade bostaden i Taberg utanför Jönköping. Bild: FOTO: HENRIK JANSSON

Polisen har ännu inte kunnat fastställa den döda kvinnans identitet. Trots det fick Joullnars exmake, som har två barn tillsammans med henne, dödsbeskedet av polisen på tisdagsmorgonen.

ANNONS

– De knackade på dörren klockan 06 på morgonen och meddelade att de hittat henne, berättar exmaken för GP.

Men när exmaken kom till platsen var polisen helt plötsligt inte lika säkra. De kunde inte till hundra procent säkerställa att det var Joullnar som var den döda kvinnan.

Polisen: Har gjort ett bra jobb

Exmaken och resten av Joullnars familj är kritiska till polisens agerande. De menar att polisen kunde ha gjort mer – framför allt med anmälan om hennes försvinnande.

– Jag känner min dotter, och jag vet att hon inte hade lämnat sin dotter och bara försvunnit. Det känns som att polisen bara har suttit och druckit kaffe. De har väntat tills de dödade henne. Och nu kommer hon inte tillbaka, säger Joullnars mamma till GP.

Olle Carlström, ansvarig för utredningen om Joullnars försvinnande, delar inte familjens bild. Han menar att de gjort allt de kunnat utifrån uppgifterna de hade.

– Det går alltid att ha synpunkter på utredningen. Men jag känner att vi har gjort ett jättebra jobb. Vi har arbetat med flera utredningsåtgärder, säger Carlström.

Startade ”egen” utredning

Kort efter Joullnars försvinnande började hennes familj på egen hand leta efter henne. Enligt ett av hennes syskon ska familjen ha pratat med butikspersonal och bett om övervakningsfilmer, fixat fram bankutdrag och åkt till olika städer när de fått tips från personer som ska ha sett henne.

ANNONS

Mycket liknar det arbete som polisen själva gör för att hitta försvunna personer.

Hur ser du på att familjen själva började leta efter Joullnar?

– Eftersom vi jobbar med dödsfall och försvunna personer där det inte finns någon misstanke om brott är vi tacksamma när anhöriga vill engagera sig och hjälpa till. Men så fort det handlar om ett brott är det bäst ge polisen möjligheten att göra sitt jobb, säger Olle Carlström.

LÄS MER:Man gripen misstänkt för mordet på Joullnar, 43

LÄS MER:Därför utlyste Missing people ingen skallgång efter Joullnar

LÄS MER:Joullnar, 43, hittad död – familjen berättar om sorgen

LÄS MER:Grannen Ulf, 71, om misstänkta mordet utanför Jönköping

LÄS MER:Kvinna från Göteborg hittad död utanför Jönköping

ANNONS