Meja, 5, skadades allvarligt - ändå dröjde ambulansen

Meja, 5, skadade armen i en cykelolycka och hennes pappa ringde snabbt ambulansen. Men larmet prioriterades lågt och det tog 15 minuter innan den kom fram - trots att den befann sig i närheten. - Det känns fruktansvärt och det känns som ren tur att vi hann till sjukhuset, säger Joel Westerlund.

ANNONS
|

I lördags kväll var olyckan framme på Hönö för Joel Westerlunds 5-årigadotter Meja Westerlundefter en cykeltur i kvarteret.

- En granne kom springandes hem med min dotter som hade cyklat in i ett plåttak och skurit upp armen rätt rejält, så det blödde hysteriskt, förklarar Joel Westerlund.

Såret visade sig vara djupt, menJoel Westerlund fick stopp på blödningen med ettprovisoriskt förband i form av en handduk.

- Jag la en handduk över och tryckte så hårt det går och ringde ambulans och tänkte att det här måste vi åka in med, berättar han.

Prioriterades inte av SOS Alarm

Joel Westerlund arbetar själv som frivillig brandman och är väl införstådd med hur prioriteringar sker när det går ett larm. Därför blev han chockad över beskedet från larmcentralen när hans fru ringde strax innan klockan 19 i lördags, något som GT rapporterade om först.

ANNONS

- De sa ungefär att "vi kommer om det finns en bil ledig, men det kan dröja upp till en halvtimme". Det klassades alltså inte som ett prio ett larm, då skulle ambulansen ha kommit direkt, eller så skulle någon från räddningstjänsten på ön komma ifall ambulansen inte fanns tillgänglig.

När ambulansen dröjderingde Joel och hans fru ytterligare en gång och fick beskedet att hjälpen snart var där.

- Andra gången kändes det som att de åtminstone förstod situationen, men när ambulansen väl kom gjorde den sig ingen brådska och hade inte ens blåljusen på, säger Joel Westerlund.

Rakt in till operationsrummet

Färden gick sedan i ilfart till Drottning Silvias barnsjukhus, där en kirurg snabbt konstaterade att det rörde sig om en artärblödning. Vid närmare undersökning visade sig biceps vara avslitet och Meja Westerberg fick snabbt opereras.

- Hon var såklart förtvivlad, och som pappa var det hemskt. Vad säger man till sin dotter som frågar om hon kommer att dö för att det blöder så mycket?, berättar han.

Som tur var gick operationen bra, och Meja har fått komma hem igen, men går med gipsad arm och äter både smärtstillande och antibiotika. Joel Westerlund tycker dock att SOS Alarms prioritering är så dålig att han skrivit ett långt inlägg på Facebook om händelsen.

ANNONS

"RASERIET när det sjunker in att ens barn nära på dött pga att nån naiv sommarjobbare på SOS Alarm väljer att larma en katastrofblödning som prio 2! Det är tydligt att man går igenom olika stadier när ens barn nästan dör. Först agera, sen nån slags chock, därefter ren ilska.", skriver han i inlägget.

"Artärblödning ska klassas som prio ett"

På SOS Alarm ställer man sig förstående till Joels ilska.

- En artärblödning skaklassas som prio ett, men jag vill inte spekulera i det här enskilda ärendet. En operatör ställer ett antal frågor och gör därefter en bedömning om hur ett ärende ska prioriteras, säger Sophie Abrahamsson på SOS Alarms presstjänst.

Man tillbakavisar också uppgifterna att geografisk position skulle ha någon betydelse för hur ett fall prioriteras.

- Det är absolut ingen skillnad på var larmet kommer ifrån. Oavsett om det är ett prio ett eller prio två-larm är det svårt att säga hur lång tid det tar innan ambulansen kommer på plats beroende på var närmaste ambulans befinner sig.

Vad vill ni säga till Joel Westerlund efter det inträffade?

- Vi är ledsna över att han känner att han inte fått den hjälp han behöver och vill jättegärna komma i kontakt med honom. Alla ska känna sig trygga med att ringa 112 och känner man att man blivit felaktigt bemött vill vi gärna komma i kontakt med den personen.

ANNONS
ANNONS