Bus, godis eller covid-19? – så undviker du corona på halloween

Statsepidemiolog Anders Tegnell, 64, tror att ”bus eller godis” är möjligt – trots coronapandemin. Han betonar dock vikten av planering. Algot Jönér, 8, har några egna knep som han tänkt ta till för att få godis på ett säkert sätt.

ANNONS
|

Den rutiga skjortan har röda fläckar på sig. Byxorna är sönderrivna, med stora hål. Runt huvudet har åttaårige Algot Jönér ett bandage med vad som ser ut som blodstänk. Han är en zombie.

Halloween närmar sig och den unge Flodabon har då tänkt säga ”bus eller godis” mer än en gång. Därför har han några specialknep förberedda.

– Man ska stå ganska långt bak och ha papper på godiset.

Varför då?

– För att det är corona.

LÄS MER:Fördubbling av antalet coronapatienter på Sahlgrenska

Tegnell: ”Bus eller godis” okej

Ja, årets högtider blir sig inte lika. Inte heller allhelgonahelgen, med halloween den 31 oktober som i år infaller på en lördag.

ANNONS

Det nya coronaviruset fortsätter spridas i samhället, och i Sverige liksom omvärlden ökar smittspridningen igen.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger ändå inte nej till ”bus eller godis”.

– Det går säkert att knacka på på ett säkert sätt, även i år, men då måste man verkligen tänka igenom det ordentligt, säger han.

Anders Tegnell tycker att ”bus eller godis” är okej, så länge man på förhand är överens om hur det ska gå till med dem man knackar på hos.
Anders Tegnell tycker att ”bus eller godis” är okej, så länge man på förhand är överens om hur det ska gå till med dem man knackar på hos. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Tänk igenom besöken innan

Utöver att, som Algot Jönér, själv tänka på sitt agerande betonar Anders Tegnell vikten av planering.

– Se till att man gör det hos sådana som man har en relation med tidigare, så att man verkligen från början kan komma överens om hur man kan genomföra det här utan att komma i nära kontakt med varandra, säger han och fortsätter:

– Det kan vara lite svårstyrt om man går runt med barn och kommer till familjer där man inte känner varandra. Ordentligt genomtänkt går mindre aktiviteter säkert att genomföra, men det måste tänkas igenom ordentligt.

LÄS MER:Så här ska 70-plussare leva nu - särskilda råden slopas

Godiset viktigt på halloween

Algot Jönér är inställd på att få gå runt i sitt bostadsområde utklädd till zombie, och använda sina egna tips för att undvika smittspridning.

– Man kan ha vantar på händerna också, säger han.

Även det normala förfarandet har han en tydlig plan för. Målet är att få godis, snarare än att sprida smitta eller behöva göra bus.

ANNONS

– Man får knacka väldigt hårt och plinga ganska mycket på plingklockan. Sedan står man en bit ifrån när dörren öppnas, och säger ”bus eller godis”.

Vad är det bästa med halloween?

– Att man får äta mycket godis! Det är på en lördag också, så då får man äta extra mycket.

LÄS MER:Efter Lisebergs stängning – nu hamnar Magnus pumpor på Göteborgs gator

LÄS MER:Tegnell tror inte på nya regler om utlandsresor

LÄS MER:Platserna i Göteborg som kan begränsas mer vid ett coronautbrott

ANNONS