Ett blixtnedslag orsakade en större brand i pappersbruket i Lilla Edet.
Ett blixtnedslag orsakade en större brand i pappersbruket i Lilla Edet. Bild: Christer Grändevik

Brand vid Lilla Edets pappersbruk efter blixtnedslag

Under söndagen började ett stort antal pappersbalar bakom pappersbruket i Lilla Edet brinna efter ett blixtnedslag. Sju enheter från räddningstjänsten jobbade med att släcka elden under söndagskvällen. På måndagsmorgonen var branden fortfarande inte släckt.

ANNONS
|

Det var strax efter 14 på söndagen som larm kom in om en brand vid Edet bruk. Enligt räddningstjänsten fanns ingen risk för spridning, men släckningsarbetet kommer att ta tid.

– Den första prognosen vi fick var att det skulle vara färdigt inom fyra, fem timmar, men det verkar som att det kommer att ta längre tid än så, säger Sara Rosenquist, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

LÄS MER:Blixtnedslag orsakade skogsbrand

LÄS MER:SMHI varnar för kraftiga åskskurar i Göteborg

Det var ett blixtnedslag som startade branden. Strax innan 20-tiden kunde inte räddningstjänsten säga exakt hur många pappersbalar som brinner.

– Här brinner rätt bra men vi har läget under kontroll. Det är en stor yta det handlar om med många pappersbalar, säger Göran Andersson, räddningstjänstchef i beredskap på Tjörn, som också var på platsen under söndagen.

ANNONS

En tankbil och två av brukets anställda var kvar och släckte under natten.

– De kommer att vara där och jobba fram till klockan sju imorgon bitti, och sedan får vi uppdatera oss om hur läget är och ta det därifrån. Men de lär inte släcka branden under natten, säger Björn Van Der Kaay vid räddningstjänsten.

Anledningen till att släckningsarbetet tar sådan tid är att pappret som brinner ligger mycket tätt packat i stora balar. De 500-600 balar som brunnit står även staplade på varandra och en hjullastare måste ta ner en bal i taget för att kunna släcka.

– Man måste riva isär dem för att kunna släcka, säger Björn Van Der Kaay.

Klockan 7.30 på måndagsmorgonen hade räddningstjänsten lämnat platsen, men branden är fortfarande inte släckt.

– Vi har lämnat över till företaget som ska fortsätta släckningsarbetet med egen personal. Eftersom vi bedömer att det inte finns någon spridningsrisk och det nu bara handlar om att röja i massan och spruta vatten på det som fortfarande glöder, bedömde vi tillsammans med företaget att de kunde lösa det på egen hand, säger Andreas Wennberg, insatsledare vid Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund.

Då balarna som brunnit ska ha legat på en avskild yta, ska branden inte ha lämnat några skador på anslutande byggnader.

ANNONS
ANNONS