På bilden kan du se ett labb på Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien.
På bilden kan du se ett labb på Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien. Bild: Damien Jemison

USA: Forskare har uppnått lyckad kärnfusion

Nu har amerikanska forskare för första gången uppnått nettoenergivinst efter att ha producerat fusionsenergi. Det meddelade USA:s energiminister Jennifer Granholm på en presskonferens under tisdagen, rapporterar flera internationella medier.

ANNONS
LocationUSA||

Forskare har i flera decennier drömt om att få ett svar på kanske en av de knepigaste gåtorna: Att få ut mer energi ur en fusionsreaktor än vad man stoppar in.

Många experter har tidigare sagt att fusion är framtidens energikälla, men att den drömmen varit flera år bort.

Nu verkar det dock som att amerikanska forskare vid ett labb på Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien har kommit ett steg närmare, rapporterar CNN.

Tröghetsinnesluten fusion

Forskarna ska ha använt en metod som kallas för tröghetsinnesluten fusion, vilket innebär att man har försökt åstadkomma en fusion mellan atomkärnor av väte.

ANNONS

I praktiken innebär det att man beskjuter väteplasma med hjälp av laserstrålning. I samband med det skapar man snabba, efterföljande explosioner med en hög hastighet.

Forskarna ska ha lyckats producera 2,5 megajoule – samtidigt som man ska ha förbrukat 2,1 megajoule, enligt Financial Times.

– Det är vad som krävs för att tio vattenkokare ska koka. För att kunna förvandla det till ett kraftstation måste vi uppnå mer nettoenergivinst – det måste vara betydligt mer, säger Jeremy Chittenden, professor i plasmafysik och direktör vid Imperial College i London, till CNN.

Vidare berättade Chittenden att man lägger ner mycket tid och pengar på att utföra experimenten, och att man nu måste få ner kostnaderna för att kunna fortsätta.

Energiministern: ”En av de största vetenskapliga bedrifterna”

Tony Roulstone, forskare vid University of Cambridge Department of Engineering, konstaterade att det i nuläget inte är möjligt att producera mycket el med metoden.

– Resultatet är långt ifrån den energivinst som faktiskt krävs för att kunna producera el. Vi kan därför säga att det är en framgång för vetenskapen, men samtidigt är vi långt ifrån att kunna producera användbar energi, säger han till CNN.

På tisdagen bekräftade USA:s energiminister Jennifer Granholm genombrottet.

– En av de största vetenskapliga bedrifterna under 21:a århundradet, säger Granholm på en presskonferens och fortsätter:

ANNONS

– Om vi kan avancera fusionsenergi, kan vi använda det till att producera ren el, bränsle, kraft och så mycket mer.

Granholm kallade också genombrottet för historiskt och konstaterade att det är ”en milstolpe som tar oss ett steg närmare möjligheten att driva våra samhällen på fusionsenergi med noll koldioxidutsläpp”.

LÄS MER:Vägen mot fusionskraft allt rakare

LÄS MER:Nobelfesten 2022 – här är allt du behöver veta

LÄS MER:Är Göteborg Sveriges Freud-näste?

ANNONS