Katterna i staden Walldorf i Tyskland får bli innekatter under våren och sommaren – för fåglarnas väl och ve.
Katterna i staden Walldorf i Tyskland får bli innekatter under våren och sommaren – för fåglarnas väl och ve. Bild: Vadim Ghirda

Tysk stad inför lockdown för katter

En fågelart som är sällsynt i västra Europa häckar i den tyska staden Walldorf. Men det finns vissa som gärna sätter tänderna i småfåglarna. När fågelungarna lämnar boet under våren och sommaren inför staden en lockdown för alla utekatter.

ANNONS
|

Globalt är tofslärkan inte hotad, men i västra Europa är den nästan utraderad. I tyska Walldorf häckar dock ett par stycken, men även där finns det ett hot mot fågeln. Ett hot med morrhår.

Som på så många andra platser i Europa så kryllar det av kattägare i Walldorf och många av dem har utekatter. Tillsammans med skator, korpar, rävar och mårdar hör katterna till fågelartens största naturliga fiender.

När tofslärkans ungar har kläckts och ska ta sig ur boet mellan april och augusti blir de lätta offer för de jagande hustigrarna. För att rädda det fåtal arma fåglar som finns kvar har myndigheterna infört en lockdown – för katterna.

ANNONS

Ägare riskerar böter

Mellan 1 april och 31 augusti måste kattägare hålla sina utekatter inomhus, annars blir det böter på minst 500 euro, rapporterar Heidelberg24.

Det är inte första gången som Walldorf inför kattlockdown. Ett dekret som gäller till 2025 har utfärdats, och redan förra året infördes åtgärden för att rädda fågelungarna. Då blev det en framgång, som distriktsadministratör Stefan Dallinger säger i ett pressmeddelande.

– Vi kunde förra året observera att åtgärderna i samband med det allmänna dekretet hade önskad effekt. Vid den relevanta tidpunkten 2022 var området i stort sett, om inte 100 procent, kattfritt.

LÄS MER:Stympade katter hittade spridda över stad i Japan

LÄS MER:Sjölejon döda av fågelinfluensa

ANNONS