Nyvaccinerade amerikaner vilar efter att ha fått sina sprutor i Wilmingon i Kalifornien. Bilden togs i våras.
Nyvaccinerade amerikaner vilar efter att ha fått sina sprutor i Wilmingon i Kalifornien. Bilden togs i våras. Bild: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Troligt med tredje spruta i USA – för alla

I princip alla amerikaner bör ta en tredje spruta covidvaccin, anser hälsoexperterna i Joe Bidens Vita hus. Ett sådant påbud väntas senare i veckan och vaccinationerna kan börja redan i september, enligt medier.

ANNONS

Den så kallade deltavariantens snabba smittspridning samt oro för att skyddet från de befintliga vaccinen börjar minska ligger bakom beslutet.

Data från bland annat Israel, Qatar och USA visar att effekten av det vaccin som tagits fram av Pfizer och Biontech går ner till ett skydd på 40–50 procent efter sex månader. Vaccinet skyddar fortfarande mot allvarlig sjukdom och död, men biter inte lika bra mot mildare former av covid-19.

– Det finns fortfarande risk för långtidscovid och människor kan bli ganska sjuka av de vanliga symptomen. Det kan man inte skyla över, säger Eric Topol, forskningschef vid institutet Scripps i Kalifornien och expert på forskningsdata, till tidningen USA Today.

ANNONS

Även amerikaner som vaccinerats med Modernas och Johnson & Johnsons sprutor väntas rekommenderas att ta en tredje spruta, skriver tidningen The New York Times.

Att massvaccinera med en tredje spruta är avhängigt godkännande från läkemedelsmyndigheten FDA. Sker det, väntas amerikaner rekommenderas att ta en påfyllnadsdos åtta månader efter sin andra ordinarie spruta.

De första påfyllnadsdoserna väntas gå till patienter på äldreboenden samt sjukvårds- och akutpersonal.

USA är det land som drabbats värst av coronaviruspandemin, sett till antalet fall och döda. Nära 37 miljoner människor har konstaterats smittade med coronaviruset och drygt 622 000 amerikaner har dött med covid-19, enligt den sammanställning som Johns Hopkins University gör.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS