Både Cloetta och Mondelez Sverige, som tillverkar Marabou, menar att svenskarna inte behöver oroa sig för chokladbrist.
Både Cloetta och Mondelez Sverige, som tillverkar Marabou, menar att svenskarna inte behöver oroa sig för chokladbrist. Bild: Håkon Mosvold

Så påverkas Sverige av salmonellautbrottet i chokladfabriken

Salmonellabakterier har hittats i världens största chokladfabrik i Belgien. Bland fabrikens kunder finns det svenska chokladföretaget Cloetta.
– Svenskarna behöver inte oroa sig för chokladbrist utifrån den informationen vi har just nu, säger Nathalie Redmo, mediakontakt på Cloetta.

ANNONS
|

Den schweizisk-belgiska chokladjätten Barry Callebaut har stoppat all produktion i sin chokladfabrik i Wieze, Belgien. Företaget påstår själva att det är världens största chokladfabrik. Orsaken till produktionsstoppet är att det i måndags upptäcktes salmonellabakterier i fabriken.

”Vi håller för närvarande på att nå ut till alla kunder som kan ha mottagit påverkade produkter. Chokladproduktionen i Wieze kommer fortsätta vara stoppad tills vidare,” skriver Barry Callebaut på sin hemsida.

Cloetta: ”För fortlöpande dialog med underleverantören”

Konfektyrföretaget Cloetta har Barry Callebaut som leverantör till vissa av sina produkter. De har fått en leverans som kan ha kommit i kontakt med salmonellabakterier, men bedömer i nuläget att ingen av deras slutprodukter är påverkade.

ANNONS

– Vi för fortlöpande dialog med underleverantören och relevanta myndigheter, men i nuläget har vi ingen indikation på att våra slutprodukter som går ut till kund ska ha påverkats, Nathalie Redmo, mediakontakt på Cloetta.

Så det kommer inte bli chokladbrist i Sverige?

– Nej, svenskarna behöver inte oroa sig för chokladbrist utifrån den informationen vi har just nu, säger Nathalie Redmo.

Inte heller Mondelez, som bland annat tillverkar Marabou, Daim och Aladdinasken, säger sig vara drabbade av Barry Callebauts produktionsstopp.

– Vi har följt detta hela dagen och undersökt internt. Som det ser ut nu påverkas inte vår verksamhet i Nordeuropa, säger Mondelez Sveriges presskontakt Negar Sabaghzadeh.

LÄS MER:Salmonella i världens största chokladfabrik

LÄS MER:Kinderägg återkallas i fler länder

ANNONS