Ryska familjer kan söka sina anhöriga på en hemsida för stupade och tillfångatagna ryska soldater som Ukraina lanserar. Arkivbild.
Ryska familjer kan söka sina anhöriga på en hemsida för stupade och tillfångatagna ryska soldater som Ukraina lanserar. Arkivbild. Bild: Darko Vojinovic/AP/TT

Ny ukrainsk sajt listar stupade ryska soldater

Ukrainska myndigheter riktar sig till ryska medborgare med en ny hemsida där de sägs kunna spåra sina stupade eller tillfångatagna anhöriga vid striderna i Ukraina.

ANNONS
|

Den ryskspråkiga hemsidan uppges publicera bilder av dokument och på kroppar på de ryska soldater som dödats i striderna, samt filmer på soldater som tagits till fånga, enligt Ukraina.

– Jag vet att många ryssar är oroliga för hur eller var deras barn, söner, eller makar mår eller befinner sig och vad som händer dem – så vi beslutade oss för att lägga ut detta online så att var och en av er kan söka efter era närmaste som Putin sände för att strida i Ukraina, säger Viktor Andrusiv, rådgivare till Ukrainas inrikesminister, i ett inslag på sajten 200rf.com.

Hemsidans namn refererar till termen Gruz-200 (Last-200) som användes av sovjetisk militär på 1980-talet för kroppar som flögs hem från kriget i Afghanistan.

ANNONS

Ukraina har rapporterat ett högt antal stupade ryska soldater i kriget. Parternas uppgifter är svårverifierade och stämmer hittills inte överens med oberoende beräkningar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS