Michael Skråmo från ett av de videoklipp som han lade upp på nätet för åtta månader sedan.
Michael Skråmo från ett av de videoklipp som han lade upp på nätet för åtta månader sedan. Bild: Skärmbild

Norge vill ställa göteborgsk IS-terrorist inför rätta

Han ska ha rekryterat personer till Islamiska staten, IS, i bland annat Göteborg och har krigat för terrororganisationen nere i Syrien. Nu vill Norge ställa göteborgaren, med norskt medborgarskap, inför rätta, rapporterar VG.

ANNONS
|

Michael Skråmo, från Göteborg, ska ha gripits nere i Syrien av kurdiska förband. Han anslöt sig till IS och reste ner till Syrien. Både på hemmaplan och nere i Mellanöstern har han arbetat med att rekrytera personer till terrororganisationen men nu ska han alltså ha gripits, rapporterar SVT.

Nu rapporterar VG att Norge vill ställa göteborgaren till rätta. Skråmo har norska föräldrar och norskt medborgarskap men är uppvuxen i Göteborg.

Till tidningen säger den norska säkerhetstjänsten, Politiets sikkerhetstjensterne (PST) att man önskar lagföra honom.

LÄS MER:IS-terrorist från Göteborg gripen i Syrien

Vill ställa alla inför rätta

– Generellt när det gäller norska medborgare som krigar för IS och som grips där nere så önskar vi att ställa alla de inför rätta som vi känner att vi har grund för, säger kommunikationsdirektör Trond Hugubakken vid PST till den norska tidningen.

ANNONS

Men den norska säkerhetstjänsten understryker också att de inte känner till omständigheterna kring gripandet av Michael Skråmo nere i Syrien och att man heller inte fått det bekräftat. Man vill heller inte säga något om norrmannens verksamhet i Sverige innan han reste ner till Syrien.

Enligt VG så känner man inte till något kring gripandet heller från det norska utrikesdepartementet.

Michael Skråmo är uppvuxen i Göteborg och enligt GT ska han så sent som i februari ha sagt till sina familjemedlemmar att han hellre dör än att överlämna sig nere i Syrien.

Flera medier, som SVT och GT, har rapporterat att Michael Skråmos fru dog i en granatattack kring årsskiftet. Han ska ha sju barn som också de finns i Syrien.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS