Golfbanor vandaliserade i klimatprotest i Spanien – hålen pluggades

Miljöaktivister har i helgen vandaliserat golfbanor i Spanien genom att fylla i golfhål och plantera grönsaker på banorna. Anledningen, menar de, är för att protestera mot mängden vatten som golfbanor kräver.

ANNONS
|

I skenet av en ficklampa går det att se hur en hacka slås mot den gröna golfbanan. Jord rivs upp, där morötter och andra grönsaker sedan planteras. Golfhål fylls i. Bredvid de nyplanterade växterna går det att se hur en skylt trycks när där det står: ”Varning för torka. Golfbanan är stängd för klimaträttvisa”.

Aktionen som filmats utfördes i helgen av miljöaktivistgruppen Extinction Rebellion, där aktivister kopplade till gruppen vandaliserade ett tiotal golfbanor på olika platser i Spanien, vilket The Guardian rapporterar.

I ett uttalande säger gruppen att aktionen var till för att "fördöma slöseriet av vatten” som pågår under en av de värsta torrperioderna i Spaniens historia.

ANNONS
Hela Spanien genomlever just nu en omfattande torka där särskilt jordbruksindustrin är orolig för sina skördar.
Hela Spanien genomlever just nu en omfattande torka där särskilt jordbruksindustrin är orolig för sina skördar. Bild: Emilio Morenatti

Omfattande torka i hela Spanien

Hela Spanien har sedan januari 2022 befunnit sig i en landsomfattande torka, men vissa områden har drabbats hårdare än andra. Till exempel har Katalonien, som befunnit sig i en torrperiod i över tre år, infört lagar där man fått minska på jordbrukets vattenanvändande med 40 procent. Där har man även begränsat hur mycket vatten privatpersoner får lov att använda per dag, från 250 liter per person till 230 liter per person.

I maj godkände den spanska regeringen en plan på 2,2 miljarder euro för att hjälpa bönder och konsumenter att hantera torkan, som har förvärrats efter att landet upplevt den varmaste och torraste aprilmånaden någonsin.

– Spanien är ett land som är van vid perioder av torka men det råder ingen tvekan om att vi, som en konsekvens av de klimatförändringar vi upplever, upplever mycket mer frekventa och intensivare händelser och fenomen, säger miljöministern Teresa Ribera, enligt The Guardian.

Aktivistgruppen: En lyx vi inte har råd med

Gruppen hävdar att golfsporten använder mer vatten än städerna Madrid och Barcelona tillsammans, då det krävs hundratusentals liter vatten om dagen för att underhålla golfplanerna.

"Vi kan inte tillåta den här typen av elitistisk fritidssträvan att fortsätta", står det i uttalandet.

"Spanien håller på att torka ut och landsbygden lider av miljonförluster på grund av bristen på vatten till grödor – allt på grund av en underhållning som knappt 0,6 procent av befolkningen åtnjuter. Rika människor och deras fritidsaktiviteter som slukar viktiga resurser är en lyx vi inte har råd med.”

ANNONS

LÄS MER:250 000 kaniner ska gasas ihjäl i Spanien

LÄS MER:Rekordvärme i Spanien: ”Det är redan outhärdligt”

LÄS MER:Nya upptäckten: klimatkrisen förknippad med ökat våld i hemmet

ANNONS