Risto Mattila upptäckte tusentals isbollar, formade som ägg, på en strand på den finländska ön Karlö.
Risto Mattila upptäckte tusentals isbollar, formade som ägg, på en strand på den finländska ön Karlö. Bild: Risto Mattila

Finländsk strand fylldes av tusentals isägg

När Risto Mattila och hans fru tog en promenad längs stranden på den finländska ön Karlö gjorde de en sällsynt upptäckt. Stranden var täckt av tusentals isägg – resultatet av ett ovanligt väderfenomen.

ANNONS
|

Det är i Finland som resterna efter det ovanliga väderfenomenet upptäcktes. På stranden Marjaniemi längs ön Karlö hittades tusentals isbollar formade som ägg.

Risto Mattila lyckades fånga äggen på bild när han promenerade längs stranden tillsammans med sin fru. Isäggen ska ha täckt en yta på 30 meter längs med stranden.

– Det största ägget var nästan lika stort som en fotboll. Det var en fantastisk syn, jag har aldrig sett något liknande tidigare, säger Risto Mattila till brittiska The Guardian.

De isformade äggen är ett resultat av ett särskilt väderfenomen, där både luft- och havstemperaturer måste stämma överens.

ANNONS

Formas av vågor

Jouni Vaino som är isspecialist på Meteorologiska institutet i Finland berättar för The Guardian att isäggen är sällsynta, men att de under rätt väderförhållanden kan dyka upp någon gång per år.

Bland annat måste lufttemperaturen ligga på precis under 0 grader samtidigt som havstemperaturen ska ligga närmare minusgrader.

– Man behöver den rätta lufttemperaturen, den rätta vattentemperaturen, och en grund men försiktigt sluttande sandstrand med lugna vågor, säger han till tidningen.

Han förklarar att för att isäggen ska kunna bildas behövs något som fungerar som en kärna i mitten, där isen kan lindas runt när vågorna gungar kärnan fram och tillbaka. Den lilla kärnan växer sig sedan större och större medan den blir blöt och fryser. Till slut formas ett ägg.

Hösten bästa tiden

Enligt James Carter, professor i geografi och geologi vid Illinois State University, som the Guardian varit i kontakt med är hösten den bästa tiden för att upptäckta det ovanliga fenomenet, då isen bildas på havsytan.

– Tack vare att fotografen fångade fenomenet på bild får världen nu se något som de flesta av oss aldrig kommer ha möjlighet att bevittna, konstaterar James Carter för the Guardian.

ANNONS