Femåring spolades bort i översvämningar i Kalifornien

Under de senaste dagarna har Kalifornien drabbats hårt av ett ihållande oväder. Hittills har 14 personer dött och tiotusentals tvingats att evakuera sina hem.
På tisdagen spolades en femåring bort i en översvämning när han försökte evakuera med sin mamma.

ANNONS
|

Under tisdagen har regnet fortsatt att obevekligt slå mot Kalifornien, rapporterar AP. Stormen har fått höga vågor att slå in över kusterna och floder att förvandlas till forsande översvämningszoner.

Boende i flera områden i södra Kalifornien uppmanas nu att evakuera sina hem på grund av översvämningsriskerna. En kvinna och hennes femåriga pojke var på väg att lämna San Luis Obispo County, som ligger cirka 200 kilometer norr om Los Angeles, när deras bil fastnade i vattenmassorna.

Förbipasserande lyckades få ut mamman ur bilen, men innan de hann hjälpa pojken spolades han ur bilen och sveptes iväg av de hårda vattenströmmarna.

ANNONS

I sju timmar sökte man efter pojken utan att hitta honom. Det enda en brandman lyckades spåra fram var en utav pojkens skor. Sökinsatsen fick sedan avslutas på grund av att vattenmassorna ansågs vara så farliga för räddningstjänsten och dess dykare.

Enligt en talesperson för San Luis Obispo County Sheriffs Office har pojken inte dödförklarats.

Dödstalen stiger och tiotusentals tvingas att evakuera sina hem

Sedan stormarna började förra veckan har 14 personer dött, varav två av dem på grund av fallande träd. Uppemot 224 000 personer saknar ström, varav de flesta av dem bor i centrala delar av delstaten, enligt ABC News. Tidigt på tisdagen utfärdades även tornadovarningar i centrala Kalifornien.

Även städer som Los Angeles i Kalifornien har drabbats av stora mängder regn som översvämmat gatorna.

Tiotusentals människor har tvingats lämna sina hem på grund av översvämningsriskerna. Alla som bor i Montecito, som ligger runt tio mil norr om Los Angeles, eller i staden Santa Barbara uppmanas nu att genast evakuera området.

Montecito är ett område där många kändisar bor, bland annat prins Harry och hans fru Meghan, Oprah Winfrey och Ellen Degeneres.

”LÄMNA NU! Det här är en snabbt utvecklande situation”, skrev ett krishanteringsteam för Santa Barbara County i ett utlägg, enligt CNN.

ANNONS

Myndigheterna i Santa Barbara har uppmanat invånare att de ska vara beredda att försörja sig själva och sina hushåll i flera dagar om de väljer att inte evakuera nu.

”Du kommer kanske inte kunna lämna området och räddningspersonal kommer kanske inte kunna komma åt din egendom om vägarna skadas, översvämmas eller blir belamrade med skräp”.

Kan drabbas av skyfall som inte upplevts på 100 år

26 miljoner människor lever under en måttlig risk, vilket är den tredje nivån på en skala av fyra, för hård nederbörd. Däribland drabbas stora städer så som San Francisco, Sacramento, Los Angeles och Fresno.

Ett av landets nationella väderprognoscenter, WPC, säger att staden Fresno kan bevittna skyfall som man inte sett på 50 till 100 år.

Enligt CNN är Kalifornien dessutom extra sårbart för översvämningar eftersom stora delar av delstaten nyligen genomlevt historiskt svår torka eller omfattande skogsbränder, vilket gör det svårare för marken att ta upp nederbörden.

LÄS MER:Kraftig storm hotar Kalifornien – evakuering beordrad

LÄS MER:Helt samhälle i Kalifornien evakueras

LÄS MER:Nödläge i stormdrabbat Kalifornien

ANNONS