Sveriges bästa hund Mike tillsammans med ägare och förare.
Sveriges bästa hund Mike tillsammans med ägare och förare.

Vinnarhunden Mike har lämnat ringen

Mike är den hund som under förra året var den mest framgångsrika i de svenska utställningsringarna. Nu börjar gratulationerna avta och Mike lever ett gott liv hemma på kenneln i Västra Bodarna.

ANNONS
|

För två månader sedan fick yorkshireterriern Mike ta emot utmärkelsen Årets Utställningshund 2015 på My Dog i Göteborg. Både uppfödaren Bernice Undén och Sergio Amien, som visar hunden, har fått gratulationer från när och fjärran, från rasklubbar och uppfödarkolleger. De har blivit intervjuade och fotograferade, uppvaktade med blommor och champagne.

– Det har varit en strid ström av kort, brev och gratulationer på facebook. En fantastisk uppvaktning, säger hon.

Kenneln heter Debonaire och hundarna bär ofta namn med en musikalisk klang. Mike heter precis som Johnny Logans hit, Hold Me Now.

Men nu har Mike gått klart i ringen. Hans sista utställning 2015 var på Stockholm Hundmässa där han blev Best in Show (BIS).

ANNONS

– Nu känns det som att Mike har tävlat färdigt i Sverige. Jag kanske visar honom som veteran om några år. Det kan bli någon utställning ute i Europa också, säger Bernice Undén som har haft yorkshireterrier i närmare 50 år.

Nu ser hon fram emot att följa Mikes avkommor. Själv har hon en av dem, Higgins. Flera av hans valpar har redan rönt framgångar vid olika utställningar. I Belgien, Storbritannien, USA och Spanien har sex av dem blivit BIS-valpar.

Så varför blev Mike en vinnare?

– Han är väldigt rastypisk, välbyggd och sund med ett härligt temperament, smart och intelligent. Det gläder mig att min gode vän Sergio Amien vill visa honom. Han kan plocka fram glädjen och lekfullheten hos honom, säger Bernice Undén.

1969 fick hon sin första hund, yorkshireterriern Molly. Hon besökte utställningar och ville lära sig mer.

– Jag åkte till England och reste runt. Så småningom startade jag egen uppfödning. Egentligen tycker jag att avelsarbetet är mer spännande är utställningsresultat. Man kan inte para två fina hundar, utan att titta på vad som ligger bakom dem i flera generationer.

För att avla på en hund behöver den ha utställningsmeriter. Hemma i villan utanför Alingsås trängs prisrosetter och pokaler. Mike är den andra av familjens hundar som blivit Årets utställningshund.

ANNONS

För närvarande har Bernice Undén åtta hundar, där Higgins är den yngsta.

– Det går inte att vara utan hund. Jag sätter mig inte på hemmet utan en york, säger hon.

ANNONS