Johanna Gustavsson och Erik Seborn, som båda gör sin praktik på Växtrumsprojektet, fixar en del av de sista planteringarna i Tingshusparken. Bild: Lisa Henricson
Johanna Gustavsson och Erik Seborn, som båda gör sin praktik på Växtrumsprojektet, fixar en del av de sista planteringarna i Tingshusparken. Bild: Lisa Henricson

Växtrum blev Årets samhällsbyggare

Trädgårdsprojektet Växtrum i Lerum har utsett till Årets samhällsbyggare i Dagens samhälles tävling. Projektledaren Sylvia Dahlén är glad över priset som delades ut på en stor gala i Stockholm.

ANNONS
|

Hur känns det?

– Det är fantastiskt kul! Vi är väldigt stolta och glada allihop. Priset är ett kvitto på att fler ser värdet i projektet. Det är roligt att Lerums kommun och Växtrum får den här typen av uppmärksamhet nationellt.

Det var tuff konkurrens med bara tre nominerade projekt. Blev ni förvånade att ni tog hem det?

– Vi mötte jättetufft motstånd, men vi trodde starkt på vårt projekt och hoppades såklart att vi skulle vinna. Att bara vara nominerad var en bragd i sig.

Vad innebär priset för projektet?

– Fantastiskt mycket, både för projektet och för Lerums kommun. Vi har visionen att bli Sveriges ledande miljökommun 2025 och Växtrum är en del i strävan att nå dit. Att man får strålkastarljuset på sig öppnar dörrar på helt nya sätt. Sedan vi fick priset i onsdags har vi redan märkt att många hört av sig och vill veta mer.

ANNONS

I motiveringen står bland annat att ni tänkt utanför ramarna och hittat ett eget sätt att utveckla samhället?

– Ja, social hållbarhet är grunden i projektet och därför är det extra roligt att det uppmärksammades av juryn. Vi har skapat en unik form för samverkan där till exempel etnicitet, religion eller bakgrund inte spelar någon roll. Deltagarna förenas i det gemensamma intresset för trädgård och odling.

Ni var i Stockholm och tog emot utmärkelsen, ska ni fira mer på hemmaplan?

– Ja, det ska vi absolut. Vi inviger årets två nya Växtrum 31 maj och självklart blir det lite speciellt i år. Då får vi passa på att fira lite extra.

Fotnot: Växtrum innebär att två trädgårdsdesigners skapar varsitt grönt rum med hjälp av två team som består av Lerumsbor och väljs ut via en casting. Under sommaren erbjuds gratis guidade visningar av de åtta trädgårdarna.

ANNONS