Att ta ett dopp i sjön en varm dag är skönt. Men just nu avråder Lerums kommun från bad vid Hjällsnäsvikens badplats.
Att ta ett dopp i sjön en varm dag är skönt. Men just nu avråder Lerums kommun från bad vid Hjällsnäsvikens badplats. Bild: Arkivbild: Pontus Lundahl

Vatten vid badplats i Lerum är otjänligt

Man har hittat tarmbakterier i vattnet vid en badplats i Mjörn. Därför avråder kommunen från bad i sjön tills man fått en prov utan bakterier.

ANNONS
|

Lerums kommun avråder från bad vid Hjällsnäsvikens badplats i Mjörn, detta på grund av att man hittat tarmbakterier vid en provtagning av vattnet. Proverna visade för höga halter av intestinala enterokocker.

– Bakterierna indikerar någon form av tarmbakterier från djur, människor eller från ett avlopp, vi vet inte var de kommer ifrån eller varför de är där, säger Anna Engström, enhetschef på miljöenheten i Lerums kommun.

De avråder från bad som en försiktighetsåtgärd. Om man badar och får i sig vatten med dessa bakterier kan det leda till magsjuka med kräkningar och diarréer. Enligt Anna Engström är det ganska ovanligt att badvattnet blir otjänligt.

ANNONS

Under tisdagen kommer man att ta ett nytt prov på vattnet för att se om det första provet hade en tillfällig förorening.

Om det nya provet fortfarande visar på bakterier i vattnet, kommer de att ta tätare prov på vattnet.

– I ett längre perspektiv får vi titta på att inte avloppen inte läcker. De fastighetsägarna som har ett avlopp har en skyldighet att se till att de är hela.

Hur länge avråder ni från bad?

– Till vi har ett godkänt prov, säger Anna Engström.

LÄS MER:Badförbud på badplats i Alingsås – höga halter av e-coli

ANNONS