Västsvenskar vann slädhunds-medaljer

ANNONS
|

Gångna helg avgjordes VM för slädhundar i Scharnitz i Tyrolen i Österrike. Svenskt facit: tre guld, två silver och ett brons.

För västsvensk del plockade Malin Granqvist, 28, från Hol mellan Alingsås och Vårgårda hem ett silver.

- Jag räknade med topp tio, hoppades på topp fem. Ett silver var mer än jag kunde drömma om, jublar hon.

Malin och hennes fyra draghundar av rasen Siberian Husky tog andraplatsen i konkurrens med 33 andra ekipage i klassen för fyrspann.

- Det här är mitt bästa resultat någonsin. På VM i Schweiz förra året kom jag elva och min största framgång fram till nu är ett brons på barmarks-EM.

ANNONS

Till vardags arbetar Malin Granqvist i Göteborgs hamn. Hon och sambon Johan Olsson driver också kenneln Villviimas i Kollsered i Hol. Johan Olsson tävlar också, när jobbet tillåter.

- Han var inte med nu i Österrike. Han jobbar på en bostadsrigg och tävlar bara när jobbet tillåter, berättar Malin Granqvist.

I VM för slädhundar tävlas det i fyra olika klasser, tvåspann, fyrspann, åttaspann samt på skidor efter draghund. De vanligaste slädhundsraserna är Siberian Husky, Alaskan Malamut, Samojed och Grönlandshund.

Fyrspannsklassen är sin tur indelat i två kategorier. I den första är det hundar av samma ras som drar, i kategori två tillåts draghundar av olika raser.

- Jag tävlar i kategori ett, en av de tuffaste klasserna. Efter första tävlingsdagen låg vi fyra och i lördags gick vi upp till tredje plats. Under den sista tävlingsdagen gick det jättebra. Vi körde upp oss till silverplatsen och ökade ledningen till trean med totalt 45 sekunder.

Klassen vanns av fransmannen Damien Langlois.

Hemma på kenneln i Kållsered har Malin och Johan elva Husky-hundar. Fyra av dem var med under VM-tävlingarna i Österrike.

Övriga svenska VM-medaljörer hör hemma i landets nordligare delar. Malin Sundin, Patrik Hedberg och Maja Carlsson vann guld, Elin Jonsson knep ett silver och Marie Israelsson ett brons.

ANNONS

ANNONS