Räls vid Centralstationen, Göteborg.
Räls vid Centralstationen, Göteborg. Bild: Olof Ohlsson

Västra stambanan rustas upp – stoppar tågtrafik

Från den 25 juli till och med den 29 juli pågår upprustningsarbete av Västra stambanan och flera tågavgångar påverkas mellan Göteborg och Stockholm.

ANNONS
|

Just nu pågår det ett omfattande renoveringsarbete av Västra stambanan, under vilket många tågavgångar i både pendel- och regionaltrafik påverkas. Banarbetet är planerat sedan en längre tid tillbaka, i samverkan mellan Trafikverket och järnvägsoperatörer, och resenärer ska ha informerats om avgångar och förlängda resetider vid köp av biljetter.

– Det är ingen aha upplevelse för någon, det står vad om gäller i de biljetter som har sålts, säger Anders Edgren, presstalesperson på SJ.

Att rusta upp delar av den slitna Västra stambanan under högsommaren är ett medvetet val.

– Vi försöker att göra fler jobb när det är semestertider och därför lite färre resenär än normalt, för att det ska bli så lite störningar som möjligt, säger Anna Lyr, presstalesperson på Trafikverket.

ANNONS

Göteborg-Falköping-Stockholm

Sedan den 24 juni har tågtrafiken mellan Göteborg, Falköping och Stockholm till viss del varit påverkad av banarbetet. Men nu intensifieras arbetet ytterligare och mellan den 25 juli och 29 juli kommer hela eller delar av tågtrafiken mellan Skövde, Falköping och Herrljunga att ersättas av bussar.

Trafikverket uppmanar därför resenärer att räkna med en längre restid än normalt. För mer information kring specifika resor hänvisas resenärer till det tågbolag som står för resan.

Påverkan på pendeltrafik

Under upprustningen av Västra stambanan påverkas också många av Västtrafiks avgångar på sträckan Göteborg och Nässjö/Töreboda och omvänt. Västtrafiks tåg kommer på dessa sträckor att ersättas av bussar enligt följande:

Mellan den 25 juli till 28 juli: Falköpings resecentrum till Skövde resecentrum i båda riktningar.

Mellan den 27 juli till 28 juli: Herrljunga station till Skövde resecentrum i båda riktningar och Falköping resecentrum till Nässjö central i båda riktningar.

– Utgå inte från den vanliga tidtabellen och var ute i lite extra god tid, tipsar Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik.

På Västtrafiks hemsida finns mer information och tillfälliga tidtabeller för de kommande dagarna.

ANNONS