Ishalka slår till mot göteborgarna framåt fredagskvällen. Arkivbild.
Ishalka slår till mot göteborgarna framåt fredagskvällen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Varning för plötslig ishalka i Göteborgsområdet

Fredagskvällen och natten mot lördag väntas bli hal i och runt Göteborg. En regnig dag, med uppe emot 20 millimeter, följs av en snabb uppklarning och fallande temperaturer vilket kan leda till ishalka.
– Det kan bli sådan halka man inte ser med blotta ögat, säger Marie Stark på SMHI.

ANNONS
|

Fredagens klassiska Göteborgsväder med regn och friska vindbyar övergår snabbt under kvällen i lite kyligare temperaturer. Detta har gjort att SMHI går ut med en gul varning för ishalka över stora delar av Västra Götaland.

– Det är först när nederbörden följs av en snabb uppklarning som temperaturen i vägbanorna faller ner på minus snabbt. Under det snabba förloppet hinner man inte alltid med halkbekämpningen, säger Marie Stark, meteorolog på SMHI.

I Göteborgsområdet sker detta sent på fredagskvällen.

– Man ska alltid vara observant när det pendlar snabbt mellan plus och minus. Det kan bli sådan halka man inte ser med blotta ögat.

ANNONS

Mer dis och dimma på väg

Varningen för ishalka ligger fram tills lördagsmorgonen. Även om temperaturen nödvändigtvis inte befinner sig på plussidan väntas halkbekämpningen har kommit igång då.

– I Göteborgsområdet skulle det kunna bli en del dis och dimma under morgontimmarna. Om man får in det när det fortfarande är kallt tillförs mycket fukt och då kan det bli en del frost. Det kan också leda till halka, men det är inget vi varnar för nu, säger Marie Stark.

Under lördagsförmiddagen stiger temperaturen till tre-fyra plusgrader, men molnen väntas bli kvar även under fram på söndagen.

– Sent på söndag eftermiddag kan det bli lite luckor i molntäcket.

LÄS MER:Ortopedens vädjan: Cykla inte – och använd broddar

LÄS MER:Ny snösmocka drar in över landet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS