Flera anställda på flyttfirman Kvalitetsflytt i Borås har kopplingar till organiserad brottslighet, skriver Borås Tidning.
Flera anställda på flyttfirman Kvalitetsflytt i Borås har kopplingar till organiserad brottslighet, skriver Borås Tidning. Bild: Berit Roald/TT

Välkänd flyttfirma kopplas till Hells Angels

En välkänd flyttfirma i Borås har starka kopplingar till Hells Angels, avslöjar Borås Tidning. Både kommuner och regioner har köpt tjänster av företaget för miljontals kronor.

ANNONS

Flera anställda på flyttfirman Kvalitetsflytt i Borås har kopplingar till organiserad brottslighet. Det avslöjar Borås Tidning i flera artiklar.

I en granskning visar de hur företrädare för företaget, som bland annat har haft långvariga lukrativa flyttavtal med Borås stad och Västra Götalandsregionen, har sysslat med grov kriminalitet. Det handlar om mord och mordförsök, drogpåverkade lastbilschaufförer samt hotelser och förföljelse.

Ett tiotal av de som har jobbat på företaget under de senaste åren har varit medlemmar eller har tydlig anknytning till Hells Angels eller deras undergrupper. En av ägarna ska sedan många år ha band till tongivande personer inom mc-grupperingen.

ANNONS

Vidare ska en fullvärdig medlem i Hells Angels ha använts som påtryckning i olika konflikter.

– Han visade upp sig i klubbkläder och väst i sammanhang där det kunde vara problem med exempelvis betalning. Som chefens jävla murbräcka. För de flesta räckte det som incitament för att man skulle vika sig eller betala. De behövde inte spöa upp någon. Står en Hells Angels-medlem utanför din dörr så betalar man, säger en källa till tidningen.

LÄS MER:Hells Angels firar 20 år – polisen gratulerar med en särskild insats

Borås kommun: "Väldigt allvarligt"

När Borås kommun skulle göra en ny upphandling av flyttjänster stoppades företaget på grund av att flera anställda bedömdes vara aktivt kriminella.

– Det är rent säkerhetsmässiga risker. Om de flyttar på äldreboenden, skolor och förskolor så har vi flyttanställda som kan vara drogpåverkade. Det är väldigt allvarligt, säger Mikael Petersson, utredare på kommunens säkerhetsavdelning till tidningen.

I en intervju med Borås Tidning medger Kvalitetsflytts ägare Hans Karlsson och Örs Dezsy att en fullvärdig medlem i Hells Angels har jobbat på firman. Dock nekar de till att mannen ska ha använts i konflikter, påtryckningar eller indrivningar.

När det gäller de brott bland anställda som kommunen har kritiserat, säger Hans Karlsson att det handlar om fem-sex personer bland 80 anställda.

ANNONS

– Det har varit en tråkig historia alltihop det här. Vi sa upp en del av killarna, för vi blev rädda att vi inte skulle få fortsätta.

Ägarna ser det som att firman gjort samhället en tjänst.

– Vi har hjälpt killar att komma in i jobb. Kommunen har också killar de tar hand om i olika avseenden. Jag tror säkert att de också faller tillbaka i kriminalitet då och då, säger Hans Karlsson.

ANNONS