Val siktad i Uddevalla

På onsdagsförmiddagen siktades en val i Uddevallas hamn. Läsaren Yonatann Pors Lyckades fånga den på film.

ANNONS
|

Det var vid morgonkaffet som en anställd vid Kynningsrud sprang in i fikarummet och berättade för sina kollegor om dagens i särsklass största snackis.

– Han skrek rakt ut, "det är en val i hamnen". Alla vi som satt där släppte våra kaffekoppar och bara sprang ut för att få se den, säger Yonatann Pors, som är lastare vid Kynningsrud.

Han berättar att han fick upp sin mobiltelefon för att lyckas fånga valen på film. Och det har han gjort. Ett par gånger till och med. Han säger att han är väldigt förundrad över det han precis har upplevt.

Yonatann berättar att vid ett tillfälle var valen väldigt nära kajkanten och de som stod där kunde se det magnifika djuret på väldigt nära håll.

ANNONS

– Det är otroligt häftigt att jag har fått bevittna det här. Jag såg en val en gång när jag var liten, den simmade in i Skeppsviken. Men jag var ju så liten då, jag minns knappt, säger Yonatann Pors.

En timme efter att valen först siktades står Yonatann Pors fortfarande kvar vid kajen för att få se valen igen. Han har lagt ut klippet på Facebook och kommentarerna är många. Det finns också teorier kring vad det kan vara för val.

Många tippar på att det är en grindval. Andra säger vikval.

Bohusläningen har pratat med Svante Lysén, valexpert på naturhistoriska museet i Göteborg. Han studerar just nu filmklippet för att kunna se vad det handlar om för typ av val.

ANNONS