En näbbval hittades död i Åbyfjorden under måndagen och låg fridfullt i havet. Under kvällen kom senare rapporter om ytterligare en val som gått på grund.
En näbbval hittades död i Åbyfjorden under måndagen och låg fridfullt i havet. Under kvällen kom senare rapporter om ytterligare en val som gått på grund. Bild: Läsarbild

Val hittad död i Åbyfjorden – ytterligare en skadad

Efter helgens uppmärksammade räddning av tre näbbvalar av personal på Nordens ark har nu en näbbval hittats död i Åbyfjorden och ytterligare en har hittats skadad vid Skredsvik. Nu är personal från Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm på väg för att ta reda på vad som hänt.

ANNONS

Efter räddningsaktionen vid Nordens Ark hittades under måndagen en näbbval död i Åbyfjorden. Redan under söndagskvällen fick Göteborgs naturhistoriska museum rapporter om att en näbbval strandat vid Risön i fjorden. Valen uppgavs vara skadad och fick hjälp att komma ut på djupare vatten. På måndagen hittades den alltså död.

Valen låg då vid Amhultsbryggan och några nyfikna personer i området hade tagit sig ner till bryggan för att kolla på valen.

– Den var så fin där den låg och det såg inte alls otäckt ut. Det var intressant att se och jag har aldrig sett något liknande innan, säger en boende i närheten som tog sig ner för att kika på valen.

ANNONS

Näbbvalen har fått ligga kvar i vattnet och väntar på att bli omhändertagen. Personal från Naturhistoriska riksmuseet ska ta hand om valen och analysera vad det är som har hänt. Vanligtvis lever arten på djupt vatten ute på Atlanten och varför den tagit sig in i Åbyfjorden från början är oklart.

Prover i forskningssyfte

Svante Lysèn är konservator på naturhistoriska museet i Göteborg och har följt näbbvalarnas färd längs Bohuskusten.

– Det är väldigt sällan arten syns längs kusten. Nu väntar vi på att riksmuseet ska omhänderta valen och ta prover som kanske kan visa vad det är som hänt, säger han.

Skelettet ska tas om hand i forskningssyfte för att kunna ha i jämförande syfte i framtiden. De ska även ta DNA-prover, muskelprover och miljögiftsprover.

– De ska kolla om valen blivit påverkad av gifter från miljön, samt om de hittar plast i magen, för att se om den fått i sig något som gjort att den dött, säger Svante Lysén.

Ytterligare en hittad skadad

Under måndagskvällen kom det ytterligare en rapport om en näbbval som gått på grund. Denna gång var det en val som upptäckts vid Skredsvik som var i dåligt skick.

– Valen var väldigt medtagen och fick ligga kvar där i lugn och ro. Hjälper man den ut på djupt vatten kan man göra den en otjänst. Den ligger där för att få luft, är den sjuk eller skadad orkar den inte hålla sig uppe på djupt vatten och sjunker istället och kvävs, säger Svante Lysén.

ANNONS

Om de valar som nu hittats döda och skadade är samma som de som räddades vid Nordens Ark är svårt att säga. Men arten är ovanlig i dessa vatten och senast en näbbval sågs i svenska vatten var 2015 utanför Blekinge.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS