Unik multibana ska locka fler unga till Öijared

För att locka unga och nya målgrupper har Öijared golfklubb byggt en elbelyst multibana med möjlighet att spela flera golfsporter. Själva kallar de satsningen för Framtidens fritidsgård.

ANNONS
|

Det återstår lite finputs men annars är multibanan, som invigs i dag, klar för provspel. Dock dröjer det en tid innan banan kan öppna på riktigt.

Enligt Lars Brydolf, klubbchef i Öijareds golfklubb, är den varierande 9-hålsbanan unik i Sverige. Här kommer det att gå att utöva tre olika aktiviteter: golfäventyret, frisbeegolf och footgolf. Det första är ett koncept från Svenska golfförbundet för att barn och unga ska kunna utvecklas steg för steg. Frisbeegolf liknar vanlig golf fast med frisbee och samma princip gäller footgolf, med så få sparkar som möjligt ska man sparka en fotboll ner i stora hål.

ANNONS

– Det är samma slinga så tre personer kan köra de olika sporterna samtidigt, förklarar Lars Brydolf.

Idén kom från början från klubbens medlemmar som tyckte att det borde finnas en bra bana för barn och unga som vill börja spela golf. Klubben saknade också en plats där juniorerna kunde hålla till. Men att bygga en lokal där de kunde sitta inne stämde inte med resten av verksamheten, säger Lars Brydolf. Klubben ville dessutom attrahera målgrupper som inte är lika golfintresserade.

– Vi har flera fotbollsföreningar i kommunen och hoppas att många kommer att upptäcka banan. Det är ett roligt sätt att lära sig sporterna.

Tanken är att multibanan, ritad av tidigare golfproffset Pierre Fulke, ska bli ett ställe där ungdomar kan träffas och umgås, ungefär som på en fritidsgård.

– Vi vill erbjuda en alternativ, aktiv sysselsättning. Vem som helst kan ringa och boka en tid för att spela och det krävs inga förkunskaper.

Eftersom multibanan är elbelyst går den också att utnyttja under längre perioder på året. Frisbee- och footgolf spelas utanför golfgreenen och är inte beroende av lika finklippta gräsmattor utan går att spela året om, enligt Lars Brydolf. Kommer det ordentligt med snö kommer klubben också att anlägga skidspår vid multibanan.

ANNONS

Budgeten ligger på nästan 5,5 miljoner kronor och satsningen finansieras främst genom medel från Allmänna arvsfonden. Även Riksidrottsförbundet, Alingsås Sparbank, Svenska golfförbundet, den egna klubben och Öijared resort, som driver anläggningen har satsat pengar på projektet.

Bygget startade redan förra sommaren och planen var att öppna tidigare, men torkan under förra året gjorde att det drog ut på tiden och först nu invigs därför multibanan.

– Gräset behöver växa lite till innan vi kan öppna på riktigt. Men jag hoppas att det blir så snart som möjligt, säger Lars Brydolf.

ANNONS