Belastningen på personalen, som arbetar i skyddsutrustning, är hög enligt Västra Götalandsregionen.
Belastningen på personalen, som arbetar i skyddsutrustning, är hög enligt Västra Götalandsregionen. Bild: Björn Larsson Rosvall /TT

Trycket på sjukvården ökar – fler patienter med corona i Västra Götaland

Belastningen på sjukvården fortsätter att öka i Västra Götaland. Sedan i fredags har antalet inneliggande patienter med covid-19 blivit 28 fler. En snabb ökning syns på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS
|

På tisdagsförmiddagen vårdas 288 personer med covid-19 på regionens sjukhus varav 32 på intensivvårdsavdelning.

– Nu handlar det om att alla håller i och håller ut och tillsammans gör vad de kan för att minska smittspridningen så att färre blir så sjuka att de behöver sjukhusvård, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Västra Götalandsregionen skriver att ”god kapacitet” att ta hand om patienter i behov av vård, men beskriver också att belastningen för personalen är stor.

– Vi behöver alla hjälpas åt och bryta smittspridningen, säger Ann Söderström.

LÄS MER:Så är coronaläget i Västra Götaland i dag 8/12

Ny ökning på Sahlgrenska

I slutet av förra veckan berättade Per Albertsson, pandemisamordnare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, om att sjukhuset befann sig på en platåfas med tecken på en långsam nedgång. Men de senaste dagarna har trycket på vården ökat igen i Göteborg.

ANNONS

På tisdagen vårdas 114 patienter med covid-19 på Sahlgrenska, vilket är det högsta antalet sedan juni. Sedan i torsdags har antalet patienter blivit 30 fler på sjukhuset.

Med två veckor till jul finns en oro på sjukhusen om att antalet patienter ska fortsätta bli fler tills dess, vilket skulle innebära att mer vårdpersonal skulle behöva arbeta.

Smittspridningen planar ut

Ökningstakten vad gäller antalet bekräftade sjukdomsfall har däremot avtagit. Förra veckan upptäcktes 4 471 fall i regionen, vilket är 107 fler än veckan innan. Det är samtidigt något färre jämfört med vecka 47.

– Vi har fortsatt många nya bekräftade fall, men vi ser en utplaning och den kraftiga ökningstakten har vi inte längre, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, i pressmeddelandet.

I regionen gäller lokala allmänna råd till och med lucia, 13 december. Därefter kommer nationella råd att träda i kraft över julhelgen, vilka presenteras av Folkhälsomyndigheten i veckan.

– Fortfarande är det lika viktigt som tidigare att avstå från kalas, adventsfika, luciafirande och liknande. Det gäller att man inte slappnar av nu, säger Thomas Wahlberg.

LÄS MER:Oro på sjukhusen om corona inför jul- och nyårshelgen – efter trängseln i butikerna

LÄS MER:Tegnell om sambandet mellan inlagda på Iva och dödstalen

LÄS MER:Andra coronavågen är lägre på Sahlgrenska – slår hårt mot sjukhusen några mil bort

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS