Line Syre och hunden Elliot är vana SUPare och har paddlat sedan hon och maken Roland Frösing öppnade skeppshandel på Marstrand.
Line Syre och hunden Elliot är vana SUPare och har paddlat sedan hon och maken Roland Frösing öppnade skeppshandel på Marstrand.

Träning och sommarnöje i ett

Stand up paddle är en växande sport som kombinerar både muskelträning och vattenlek. Ett perfekt sommarnöje om du frågar paret på Marstrand, eller deras hund.

ANNONS
|

För många förknippas sommaren med vatten. Åka till badstranden, paddla kanot eller kanske bara svalka sig med vattenslangen i trädgården kan vara skönt en varm sommardag. För den som vill åt lite mer action kanske segling, vattenskidor eller dykning är ett alternativ. För Line Syre och Roland Frösing innebär sommaren att SUPa.

– Det är lite för hundens skull. Vi fick inte ner honom i en kajak att sitta still i ett hål och han väger 40 kilo så det är inget du stoppar under flytvästen, säger Roland.

Bra träning för nybörjare

SUP står för stand up paddle och innebär att man står på en bräda och tar sig fram med en paddel. Elliot, parets sjuåriga boxer, älskar vatten och är ofta med när de paddlar.Roland och Line bor på Marstrand och driver en dyk- och skeppshandel där de säljer och hyr ut sup-brädor. De har även dykcenter, hyr ut segeljollar och vattenskidor.

ANNONS

– En, en och en halv timme som nybörjare, sedan orkar du inte mer, säger Roland.


    Bild: Nicklas Elmrin.
Bild: Nicklas Elmrin.

Elliot kommer skuttande över bryggan. Paddelbrädorna ligger redan i vattnet och han vet vad som är på gång. Line är klädd i våtdräkt och hunden får en flyväst med handtag på ryggen. Vi börjar med att ligga på mage på brädorna med paddeln under oss för att med båda armarna kunna paddla ut från båthamnen. Elliot, som fick stå kvar på bryggan första svängen, tittar efter oss och gnyr.

Nästa steg är att sätta sig på knä i mitten av brädan och paddla framåt. Line paddlar tillbaka till bryggan och hämtar Elliot som nöjt sätter sig framför henne på brädan. Hon står på knä när hon paddlar ut igen och möter mig i vågorna för att berätta hur jag ställer mig upp.

Med paddeln på tvären över brädan försöker jag sätta fötterna precis där jag hade knäna och sedan ställa mig upp. Om brädan kändes stabil när jag satt ner blev den desto vingligare när jag står med ändan i vädret. Jag ramlar i vattnet med ett plask.

– Nästan alla ramlar i första gången, säger Line uppmuntrande där hon står, torr, på sin bräda.

ANNONS

Nästa försök går bättre och snart står vi upp och paddlar runt i hamnen. Det finns brädor i alla storlekar, från de som passar en person till de som kan ta upp till tio–tolv personer.

– Men det är mer en partyplattform, den är inte så effektiv, menar Roland.


    Bild: Nicklas Elmrin.
Bild: Nicklas Elmrin.

Racingbrädor för den duktiga

För den som fått in snitsen och inte har något problem med balansen finns det även racingbrädor. De är smalare, lättare att svänga med och kan gå väldigt fort. Men de är också betydligt vingligare. De vanliga brädorna finns både för barn och vuxna, och har olika flytkapacitet. Ibland packar Line och Roland med sig en vattentät säck bak på brädan, Elliot frampå, och ger sig ut på en dagsutflykt.

– Det är något kul du kan göra ute. Man kan göra det med barnen och hela familjen. Kan jag ha en 40-kilos hund på brädan kan man ha ett barn i flytväst, säger Line.

Det finns även uppblåsbara sup-brädor och hybrider som man kan sätta segel i om man tröttnar på att paddla och vill vindsurfa i stället. Line menar att stand up paddle både är en sport och en lek, men framför allt är det en fantastisk core-träning. Trots att det är armarna som paddlar är det bålen av kroppen som gör jobbet, om man gör rätt vill säga.

ANNONS

Efter ett par turer på vattnet börjar lårmusklerna göra sig påminda och det blir inte mer stabilt att stå på skakiga ben. En båt kör förbi en bit bort och snart har vågorna letat sig fram till brädan. Jag lyckas hålla balansen och står kvar när jag hör ett plask bredvid mig. Kvar på brädan står Elliot och tittar efter sin matte som plumsade i.

Fakta: Marstrand

  1. I Göteborgs norra skärgård ligger sommarstaden Marstrand som består av två öar, Marstrandsön och Koön.
  2. I centrum kan du vandra på kullerstensgator kantade med charmiga trähus.Högst upp på Marstrandsön ligger Karlstens fästning från 1658 men en vacker utsikt över hamnen där det fullständigt vimlar av segelbåtar.
  3. På Koön ligger Marstrands marina, där Line Syre och Roland Frösing driver dyk- och skeppshandel. De säljer, hyr ut och instruerar utrustning till flera olika vattensporter som passar hela familjen.
ANNONS