Trädfällare tävlar på Tjolöholm

På lördag samlas världseliten i timbersports inom atletisk trädfällning till Tjolöholm i Kungsbacka. Tävlingen sätter inte bara fokus på sporten utan på hela regionen där evenemanget hålls.

ANNONS
|

För första gången någonsin arrangeras en internationell tävling inom atletisk trädfällning, eller timbersports som det kallas på engelska, på svensk mark. Världens bästa inom sporten gör upp i Champions Trophy och rookie-VM på Tjolöholm på lördag.

– Tjolöholm är en spektakulär plats. Inramningen är helt fantastisk med havet, slottet och naturen. 2017 hölls nordiska mästerskapen i centrala Göteborg och drog mycket publik. Då såg vi intresset för att arrangera internationella tävlingar på västkusten. Vi letade och fann Tjolöholm, säger Emma Birgersson, presskontakt på Timbersport Sverige.

Timbersports är en internationell tävlingsserie och sporten har sitt ursprung i USA, Kanada, Nya Zeeland och Australien som yrkestävling för skogsindustrin. Idag har den utvecklats till en professionell tävlingsserie och varje år arrangeras tävlingar på flera nivåer.

ANNONS

– Sporten är känd för att vara publikvänlig, spännande och adrenalinfylld. Det är en extremsport och de som deltar är spektakulära att se på, säger Emma Birgersson.

Timbersports består av sex grenar; tre med yxa, två med motorsåg och en med såg. Tävlingen kräver styrka, kondition och teknik när atleterna ska såga och hugga sig igenom träblock på snabbast möjliga tid.

I rookie-VM deltar tio unga atleter från hela världen. Sverige representeras av Emil Hansson. I Champions Trophy är tolv deltagare med, bland annat svensken Ferry Svan.

Biljetterna är snart slutsålda och Emma Birgersson tror att detta är en sport som många lätt kan relatera till.

­– Många är bekanta med yxor och sågar. Vi tror att det blir en riktig folkfest på lördag, säger hon.

För Tjolöholm betyder evenemanget mycket.

– Vi är jätteglada att vi får arrangera tävlingen. Vi vill tillfredställa många målgrupper, och extremsporter är absolut ett affärsområde om passar bra på våra marker och i miljön. Att vi dessutom lyckats värva hit en internationell tävling betyder att många får upp ögonen för Tjolöholm och hela regionen, säger David Dagemark, evenemangschef på Tjolöholm.

Folket som arbetar med tävlingen kom redan i måndags och fyller hotellen i Kungsbacka och Varberg.

ANNONS

– Vi servar med 1 000 luncher och 500 hotellnätter är bokade. För näringslivet är det här väldigt stort och viktigt, säger David Dagemark.

Tävlingen direktsänds och når ut till över 20 miljoner tittare runt om i världen.

– Det är en stor tv-produktion och innebär att många kommer att se oss. Många storstäder slåss om det här arrangemanget. Nyckeln vid just detta evenemang är att arrangören vill vara i en vacker och historisk miljö. Så vi är spot on, säger David Dagemark.

Champions Trophy och rookie-VM

  1. Timbersports är en internationell tävlingsserie inom atletisk trädfällning som kräver styrka, teknik och mod.
  2. Tävlingarna består av fyra grenar; två med yxa, en med motorsåg och en med såg. Timbersports kallas för extremsportens moder och går tillbaka så långt som 1881.
  3. Champions Trophy och rookie-VM avgörs på Tjolöholms slott 25 maj.
ANNONS