Totalstopp på Västkustbanan – tåg urspårat

Det är helt stopp i tågtrafiken mellan Varberg och Kungsbacka efter att ett arbetsfordon spårat ur. Tågen från Göteborg vänder därför i Kungsbacka. Prognosen är att ena spåret kan börja användas vid 14-tiden.
– Vårt råd är att försöka hitta alternativa eller egna resvägar, säger Peter Gyllander på Hallandstrafiken.

ANNONS
|

Det var runt 04.30 som ett arbetsfordon spårade ur vid Lekarekulle norr om Varberg. Urspårningen gör att det inte är möjligt för tågen att passera och därför vänder trafiken södergående i Kungsbacka och norrgående i Varberg.

Västtrafik kommer sätta in ersättningsbussar som kör till Varberg och hänvisar resenärer att uppsöka information i sin app.

Urspårningen berör även Öresundstågen och i nuläget finns ingen tydlig prognos på när tågtrafiken kan rulla igen.

– Det vi vet är att det antytts att det kommer ett tag. Det kommer inte vara löst under morgonen och inte under förmiddagen, säger Peter Gyllander, Enhetschef information på Hallandstrafiken.

ANNONS

Uppmaningen: ”Hitta egna resvägar”

Ersättningsbussar i begränsad omfattning kör sträckan Kungsbacka- Åsa- Varberg och omvänt men situationen är ansträngd. Därför uppmanar Hallandstrafiken sina resenärer att hitta andra resealternativ.

– Vårt råd är att försöka hitta alternativa eller egna resvägar. Eller jobba hemma under dagen om man kan det, säger Peter Gyllander.

Bristen på ersättningsbussar beror till stor del på personalbrist.

– Vi har försök och få fram bussar och förare hela morgonen men det är väldigt svårt. Det är en stor förarbrist och det är extra tydligt när det är så här stora tågstopp, säger Peter Gyllander.

Kranbilar på plats

Vid 09.30 anlände kranbilar för att bärga bort tåget och Trafikverket tror att det kan vara flyttat vid 11.30.

– Efter det kan man göra en riktig bedömning hur situationen ser ut på rälsen och utifrån den kommer en ny prognos när man kan öppna det ena spåret.

Vid 12.46 meddelade Hallandstrafiken på sin hemsida att det ena spåret troligtvis kan börja trafikeras vid 14-tiden. Det spåret som tåget spårade ur från väntas påverkas en längre tid.

– Spåret där arbetsfordonet spårat ur får man förmodligen reparera och det kommer inte vara klart i dag, säger Peter Gyllander.

ANNONS