Kvarnbyskolans klass 8C visar musikalisk bredd i musikalen Äventyret i leksaksaffären. Under veckan ger de tio förställningar, varav två är för allmänheten. Bild: Charlotte Gad
Kvarnbyskolans klass 8C visar musikalisk bredd i musikalen Äventyret i leksaksaffären. Under veckan ger de tio förställningar, varav två är för allmänheten. Bild: Charlotte Gad

Tjajkovskij och Depeche Mode i elevernas musikal

40 sidor egenskrivet manus, varierande musikstilar och många slags instrument. Den här veckan spelar Kvarnbyskolans musikelever sin årliga musikal. I år tas publiken med till leksakslandets värld där ont möter gott.

ANNONS
|

I måndags eftermiddag var det sista genrepet inför tisdagens premiär. 29 elever i Kvarnbyskolans musikklass 8C och deras lärare finslipade detaljerna i årets musikal Äventyret i leksaksaffären.

– Saker faller på plats, säger Moa Hallgren, regissör och dramalärare på kulturskolan i Mölndal, som har ett långvarigt samarbete med Kvarnbyskolan och dess musikklasser.

– Det känns ok. I morgon tillkommer det lite nerver. Vi längtar efter publik, säger musikläraren Torbjörn Agerberg som har arbetat med musikalerna sedan starten 2007.

Under tre dagar kommer 1 000 barn i åldrarna sex till nio år att se åtta föreställningar. På torsdag är det dessutom två avslutande kvällsföreställningar för allmänheten. Och precis som vid tidigare uppsättningar så har det varit strykande åtgång på biljetterna.

ANNONS

– Det är andra året som musikalen spelas i den nybyggda matsalen som har en häftig scen, säger Torbjörn Agerberg.

Arbetet med årets musikal började tidigt i höstas. Elevernas idéer mynnade ut i sex förslag.

– Det vinnande förslaget mixades med ett annat, säger Eric Stalfors, som ingick i gruppen som vann.

En manusgrupp fick i uppdrag att skriva en historia med dialog. De övriga eleverna jobbade med musik och dans. Resultatet blev 40 sidor manus med egenskriven text och till stor del även egen musik.

På repertoaren finns både Tjakovsky och låtar av Depeche Mode, syntpop blandas med stråkinstrument, slagverk och blås. Alla elever uppträder, sjunger, spelar och dansar.

– Musiken visar vilken bredd klassen har. Det är en ynnest att ha det i en musikklass, säger Torbjörn Agerberg.

Musikalen handlar om några barn som blir inlåsta i en leksaksaffär. Björnen Brum var en kramgo och snäll nallebjörn i leksakslandet tills han tappade bort sitt hjärta.– Alla leksaker är nedstämda för att Brum har tagit ifrån dem deras saker. Det är det onda mot det goda, säger Dina Bakhuizen som har en av huvudrollerna i föreställningen.

Det bästa med att ha fått göra musikalen tycker eleverna är gemenskapen och sammanhållningen i klassen.

ANNONS

– Att alla delar samma intresse med musiken är det bästa med den här typen av arbete, säger Dina Bakhuizen.

– Och att uppleva uppbyggnaden av musikalen från idé till färdigt föreställning är häftigt säger Felix Kinnander som rappar föreställningen.

Josefine Gustafsson, som spelar björn Brum, instämmer.

– Vi är nästan som en familj, ibland bråkar vi, för det mesta är vi överens. Vi har en unik gemenskap och delar samma intresse, säger hon.

Äventyret i leksaksaffären

  1. Vad: Elever i musikklass 8C i Kvarnbyskolan har skrivit text och musik till musikalen.
  2. När: 19-21 mars. Åtta föreställningar för barn mellan 6 och 9 år. Föreställning för allmänheten på torsdag, klockan 17 och 19.
  3. Var: Scenen i Kvarnbyskolans matsal.
ANNONS