Strömavbrott i Västsverige - tusentals drabbades

Ett massivt elavbrott lämnade uppåt 10 000 hushåll strömlösa på Västkusten under lördagseftermiddagen. Det är oklart vad strömavbrottet berodde på.

ANNONS
|

– Vi vet inte hur många som är drabbade. Men strömavbrottet sträcker sig över tre kommuner så det är säkert flera tusen som är drabbade, säger Karl-Gunnar Person på Räddningstjänsten i Tjörn till GP.

Enligt elbolaget Ellevio handlade det om nästan 1 300 kunder på Orust, 200 i Stenungsund samt nästan 8 000 på Tjörn. Även kunder i Tanum ska ha berörts av elavbrottet.

– Delar av Tjörn verkar ha fått strömmen tillbaka. Jag bor i Röra, på Tjörn, och jag har fått strömmen tillbaka, säger Karl-Gunnar Person.

"Toalett och vatten fungerar inte"

Strömmen ska ha slocknat i dessa hushåll klockan 12:16.

– Vi vet inte varför strömmen har gått. Leverantören säger att en undersökning pågår, avslutarKarl-Gunnar Person på Räddningstjänsten i Tjörn.

ANNONS

Vad får det för konsekvenser för er som bor i det berörda området?

–När strömmen är borta faller mycket undan. Toalett och vatten fungerar inte. Man kan inte titta på tv. Det blir väldigt tråkigt, särskilt nu när det regnar. Men man får försöka hushålla så gott man kan.

Oklart varför strömmen gått

Ellevio är den främsta leverantören i området.

– Felsökning pågår just nu. Det innebär att strömmen kan komma och gå, säger Marcus Lindgren på Ellevios presstjänst.

Vad beror elavbrottet på?

– Det vet vi inte just nu. Den enda informationen vi på presstjänsten har fått är att man söker efter felet.

Han tillägger:

– Nu har man uppdaterat tiden för när felet beräknas vara avhjälpt.

Strax efter klockan 15 var endast runt 400 kunder på Tjörn fortfarande strömlösa. Ellevio visste då fortfarande inte varför deras kunder blev utan el.

– Vi fortsätter jobba på det tills det är löst för alla. Vi har åtminstone lyckats lösa problemet för majoriteten av våra kunder, säger Viktor Lindvall på Ellevios presstjänst.

Vid 17-tiden meddelade Ellevios presstjänst att avbrottet orsakats på grund av fel i teknisk utrustning. Då var endast ett hushåll fortfarande utan ström.

ANNONS