Konkurrensverket anser att Lerums kommun gjort en otillåten direktupphandling av lägenheterna i Sjövik. Bild: Martin Björklund
Konkurrensverket anser att Lerums kommun gjort en otillåten direktupphandling av lägenheterna i Sjövik. Bild: Martin Björklund

Straffavgift för fel i upphandling

Lerums kommun köpte lägenheter till nyanlända utan vanlig upphandling. Nu får de bakläxa av Konkurrensverket, som anser att kommunen ska betala tre miljoner i skadeavgift.

ANNONS
|

Det var i slutet av förra året som Lerums kommun beslutade att köpa 30 lägenheter i Sjövik av företaget Boklok, vilket Lerums tidning var först att skriva om. Kostnaden var 52 miljoner kronor och kommunen gjorde ingen vanlig upphandling med annonsering utan förvärvade lägenheterna genom så kallad direkttilldelning.

Hälften av lägenheterna ska gå till nyanlända och hälften till den ordinarie bostadsmarknaden. Enligt den politiska majoriteten var syftet att snabbt få fram bostäder på grund av bosättningslagen som trädde i kraft våren 2016. Därför ansågs att det fanns synnerligen brådskande skäl, vilket kan göra direktupphandling tillåtet.

Konkurrensverket, som granskat affären, håller inte med och anser att Lerums kommun nu ska betala tre miljoner i upphandlingsskadeavgift.

ANNONS

– Vi har tagit ett preliminärt ställningsstagande om att det rör sig om otillåten direktupphandling. Vad vi kan se har Lerums kommun inte befunnit sig i en synnerligen brådskande situation. Man har haft bostadsbrist under en längre tid och då kan man inte använda det undantaget, säger Björn Karlsson, jurist på Konkurrensverket.

Så Lerums kommun skulle ha skaffat bostäder tidigare?

– Ja. Redan hösten 2015 fanns en diskussion om att kommuner skulle ta större ansvar för nyanlända så det kan inte ha kommit som en överraskning. Det fanns tid att ta fram förfrågningsunderlag och bjuda in fler aktörer.

Men Dennis Jeryd (S), kommunstyrelsen ordförande, tycker fortfarande att kommunen agerade rätt.

– Vi är väldigt upprörda och besvikna över Konkurrensverkets ställningstagande. Så fort bosättningslagen kom började vi planera, men en upphandling tar lång tid. Vi var medvetna om risken men vi hade inget annat val och jag tycker verkligen att det finns synnerliga skäl.Dennis Jeryd betonar att han är positiv till att kommuner ska dela på ansvaret för att ta emot nyanlända, men att den nya lagen innebär en stor utmaning.

– Det här var en lösning och vi är glada att människor kan flytta in i lägenheterna vid årsskiftet.

ANNONS

Moderaterna och Sverigedemokraterna var emot beslutet om att köpa bostäderna i december 2016.

– Vi varnade för att det här skulle kunna ske. Vi behövde bostäder snabbt, men samtidigt måste vi som kommun alltid följa lagen, säger oppositionsrådet Alexander Abenius (M).

Lerums kommun kommer nu att lämna synpunkter angående beskedet till Konkurrensverket. Därefter går ärendet vidare till förvaltningsrätten som fattar slutgiltigt beslut.

ANNONS