Vid ett av de vita tältstånden på Norra Kajen i Fjällbacka står Maria och P A Hallberg och slevar i sig en glansig sallad i flera nyanser av brunt med en liten trägaffel. Västerhavsveckan har dragit igång och under söndagen vankas det marin matmarknad.
– Det var någon japansk tångsallad. Den var jättegod, men lite stark. Jag är lite klen i maten men det här var gott, säger Maria Hallberg och P A Hallberg fyller i:
– Ja, det var helt okej. Lite annorlunda mot vanlig tång-sallad som man får med sushi, men absolut ätbar.
Bland utställarna finns inte bara de väntade havsdelikatesserna som tång, musslor och ostron. Något mer anmärkningsvärt är kanske de havsinfluerade pralinerna eller den proteinbar med tång i ingredienslistan som Maria och P A smakade tidigare.
– Det finns så mycket i havet att använda så det är jättebra att det tas omhand. Det är en resurs, en enorm resurs, säger P A Hallberg.
”De är lite skeptiska”
Regionen har arrangerat Västerhavsveckan längs med Västkusten sedan 2008 och den marina matmarknaden i Fjällbacka arrangeras för tredje året i rad. En utställare som har varit på plats och bjudit på smakprover av tångknäcke, tångpesto och tångchips varje år sedan premiäråret är Johan Bengtsson.
– Många är fortfarande lite förvånade och speciellt äldre, de är lite skeptiska. Men de yngre är mer positiva och tycker att det är spännande, säger han.
Johan startade företaget Scandinavian Seaweed Company för tio år sedan tillsammans med sin fru Katarina. Idén föddes då de flyttade hem till Sverige från Australien där de utbildat sig till marinbiologer. Bristen på korall och fisk fick paret att rikta in sig på tång.
– Det är havets grönsaker. En tomat och en morot är väldigt olika, och det är likadant med tången. Jag utmanar folk att våga testa, säger Johan Bengtsson.
Pesto, burgare och hudvård
Emilia och Alice Lindqvist står vid Johan Bengtssons stånd och smakar den ljusgröna och krämiga tångpeston.
– Den var väldigt god. Egentligen tycker jag inte att den smakar så annorlunda än vanlig pesto, säger Emilia Lindqvist.
– Det är mycket här man inte har sett innan, säger Alice Lindqvist och tittar sig omkring på bordet framför sig. Blicken fastnar vid hudvårdsprodukterna gjorda av tång.
– Det där låter jättespännande och är verkligen någonting man inte har hört förut, säger hon.
Gayathri Rajaram från Göteborg är på dagsutflykt i Fjällbacka med sin familj. De hade ingen aning om att de skulle mötas av en marin matmarknad och blev positivt överraskade.
– Allt var jättegott. Jag smakade fiskburgare. Den hade jag kunnat köpa igen, säger hon.
Alternativa proteinkällor
Syftet med Västerhavsveckan är att öka havsmedvetenheten bland västsvenska och de som besöker Västkusten och genom den marina matmarknaden vill arrangörerna uppmärksamma alternativa proteinkällor som finns att hitta i havet och längs med kusten.
– För det är mycket mat från havet som vi inte äter. Och går du till fiskdisken (hemma) så ser du bara filéer av allting. Du vet inte ens hur du tillagar en hel fisk. Men vi har heller ingen fisk i havet, det är ju utfiskat. Så vi måste ju hitta andra sätt att producera protein, säger projektledare Gunilla Fransson Bangura och pekar mot utställarnas stånd.
Själv beskriver hon en viss förvåning över de goda smakerna hon tagit del av på marknaden.
– Jag är ju dölycklig för jag får smaka hur mycket som helst och jag lär mig saker och ting hela tiden.
Västerhavsdagarna
Västerhavsveckan är en temavecka för havsmiljön med aktiviteter som kan engagera och locka alla åldrar. I år pågår dagarna längs Västkusten mellan den 3 och 11 augusti.
Västerhavsveckan arrangeras varje år sedan 2008 av VGR:s miljönämnd och sedan 2022 av miljö- och regionutvecklingsnämnden. Evenemanget är även ett samarbete med forskningsinstitut, kommuner, organisationer, företag och andra medaktörer.
Källa: Västerhavsveckan
LÄS MER:De skapar kolonilotter i havet vid Västkusten
LÄS MER:Regeringen vill se över fiskelag – kan tillåta plockning av ostron