Störningar i tågtrafiken – bro- och signalfel bakom

Ett signalfel mellan Lindome och Kungsbacka orsakar stora förseningar i tågtrafiken. Samtidigt har järnvägsbron i Vänersborg satts ur funktion, efter att en besiktning slagit fast att den inte är körduglig.

ANNONS
|

Tågtrafiken mellan Göteborg och Kungsbacka går trögt under fredagseftermiddagen. Anledningen är ett signalfel mellan Lindome och Kungsbacka, vilket tvingar tågen som trafikerar sträckan att sänka hastigheten.

– Vissa tåg är inställda och andra hänvisas till nästa avgång, sade Jane Warik, störningskoordinator vid Västtrafik, vid tiden för stoppet.

Att man behöver ställa in vissa tåg beror på att det annars hade uppstått tågkö.

Senare under kvällen meddelar Västtrafik att man ännu inte vet när signalfelet kan vara åtgärdat. Till dess påverkas trafiken likadant som tidigare, även om det inte är i samma omfattning som under rusningstrafiken.

Ett tidigare signalfel i Jonsered har dessutom orsakat både förseningar och inställda tåg under fredagskvällen, meddelar Västtrafiks störningsjour.

ANNONS

Stopp för tågtrafik i Vänersborg hela helgen

Samtidigt, en bit norrut, har man ställt in all tågtrafik över järnvägsbron i Vänersborg åtminstone till och med måndag. Efter en inspektion konstaterade man skador i strukturen, som nu måste åtgärdas så snart som möjligt.

– De var inte nöjda med vad de hade sett och slog fast att den behöver åtgärdas. Det innebär tågstopp mellan Öxnared och Vänersborg, och det påverkar även sträckan Uddevalla-Borås-Varberg, säger Warik.

I allra värsta fall kan dock stoppet bli långt längre än bara över helgen, säger Trafikverkets presskommunikatör Katarina Wolfram till P4 Väst.

– Det är en akut skada på bron som vi måste ta hand om. I värsta fall kan det här stoppet vara i tre till sex veckor. Men det kan också vara att man kan göra någon första åtgärd ganska snabbt så att det är klart tidigare.

För trafikanter till Vänersborg kommer det ordnas ersättningsbussar från Öxnared.

ANNONS