Storbrand i Falkenberg – en anhållen för mordbrand

En stor industribyggnad stod i lågor i Falkenberg under tisdagen. Räddningstjänsten kämpade genom natten och fram till tisdagkvällen med att få branden under kontroll. Samtidigt har en person anhållits misstänkt för grov mordbrand. – Det handlar om en olycka, säger mannens försvarare Anders Ericson.

ANNONS
|

En brand härjade i en industribyggnad i Falkenbergs hamn under tisdagen. Efter en utdragen räddningsinsats fick räddningstjänsten i kväll till slut kontroll över lågorna.

– Men räddningsinsatsen pågår fortarande, vi kommer ha personal där hela natten och troligtvis till morgonen, sa Åsa Eriksson, kommunikationsstrateg vid räddningstjänsten Väst, på tisdagen.

Just nu rullar stora grävmaskiner på platsen för att röja undan rasdelar som kan dölja lågor och glöd under sig. Men spridningsrisken bedöms på tisdagskvällen som låg.

–Delar av taket har rasat in i samband med branden och nu är maskinerna där och river i det. Det är för att man ska komma åt de här glödbränderna, säger Åsa Eriksson.

ANNONS

Lång kamp mot lågorna

Ett trettiotal brandmän från flera olika stationer har deltagit i den nästan dygnslånga räddningsinsatsen. På måndagkvällen – när branden startade – möttes polis och räddningstjänst av en full utvecklad brand i den 8 000 kvadratmeter stora industribyggnaden.

– Det är brandbilar, tankar och slangar överallt. Vi har höjdfordon som är uppe och sprutar vatten från olika håll, sa Åsa Eriksson, kommunikationsstrateg vid räddningstjänsten Väst, tidigare på tisdagen.

Industrilbyggnaden är ett företagshotell med flera olika verksamheter. Bland annat ett gym, flertalet kontor och förrådsplatser som hyrs ut till privatpersoner fanns i byggnaden, som på tisdagkvällen till stora delar är helt förstörd.

– Det är en del av bygganden som har klarat sig relativt bra, men en stor del av byggnaden är totalskadad, säger Åsa Eriksson.

– Mer än hälften av byggnaden är helt utbränd.

Starka misstankar mot person

Ingen ska ha befunnit sig i byggnaden då branden tog vid, och ingen brandman har heller skadats i insatsen. Men under natten greps en man av polis som sedan anhölls av åklagare på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand – den starkare misstankegraden.

– Vi har gripit honom för mordbrand för vi tror att den kan ha anlagts. Det är mycket yta, lokaler och värde som har brunnit upp, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen.

ANNONS

Åklagare anhöll mannen vid niotiden efter ett kort förhör, men man vill inte gå in på varför misstankarna stärktes så snabbt. Mannen fortsatte förhöras till sent på tisdagkvällen.

– I korthet kan man väl säga att jag har mötten bedrövad man. Det handlar om enolycka, sägermannens advokat, Anders Ericson, som var med underett förhör på förmiddagen. Men inte heller hankan avslöja några detaljer kring de anklagelser som riktas mot hans klient i nuläget.

Innebär det att din klient medger att han varit inblandad men förnekar brott?

– Det här med brottsrubriceringar är alltid svårt. Men han är inblandad i det här, det är han ju.

Undersökning väntar

Väl när släckningsarbetet är helt klart ska polisen göra en undersökning av händelsen. Men på grund av brandens omfattning och att många ställen är svåra att komma åt är det oklart när den kan gå av stapeln.

– Det kan ta flera dagar, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

ANNONS