Stor polisinsats i Kungsbacka

En person har omhändertagits efter en stor polisinsats i Kungsbacka. Insatsen inleddes efter att Aranäsgymnasiet larmat om att en ung person synts med vapen.
– Vi har kontrollerat fem personer och en av dem hade en luftpistol på sig, säger Göran Carlbom vid polisen.

ANNONS
|

Under insatsen som inleddes under den tidiga torsdagseftermiddagen beslutade Aranäsgymnasiet i centrala Kungsbacka att inrymma eleverna.

– Det ropades ut i högtalarna att all personal och elever skulle gå in i lokalerna, säger en uppgiftslämnare.

Misstänkt för olaga hot mot grupp

Göran Carlbom är vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

– Vi får ett larm från skolan om att en person synts med ett ett vapenliknande föremål och är i sällskap med ytterligare fyra personer. Skolan gjorde helt rätt i att hålla inne elever och personal, säger Carlbom.

På bilderna från centrala Kungsbacka som GP har tagit del av ligger fyra unga personer på marken efter att ha kontrollerats av polisen.

ANNONS

Göran Carlbom berättar att en av dem visade sig bära på en luftpistol.

– Vi har kontrollerat fem personer. Personen med luftpistolen har tagits med till förhör, misstänkt för olaga hot mot grupp, säger Carlbom.

Vid 15-tiden berättar Carlbom att insatsen höll på att avslutas.

– Ingen person har kommit till skada, säger Göran Carlbom.

Eleverna tog det rätt lugnt

Enligt Cynthia Runefjärd, förvaltningschef Gymnasium och arbetsmarknad i Kungsbacka, gick det hela förhållandevis lugnt till.

– Vi har en krisplan och har övat på just den här typen av händelser så rektorerna vet hur de ska agera. Jag bedömer att hela inrymningen (själva inlåsningen av eleverna i skolans klassrum) var över på 15-20 minuter.

De flesta elever som befann sig vid skolan på torsdagseftermiddagen, betydligt färre än normalt på grund av distansundervisningen, tog det hela bra.

– Några elever blev dock lite oroliga och tyckte att det var jobbigt och de som vill får prata med skolhälsovården.

Cynthia Runefjärd bedömer att Aranässkolans säkerhetsrutiner trots allt har fungerat väl.

– Det enda positiva med dagens händelser är att vi fick träna på detta i skarpt läge. Nu vet vi att våra rutiner fungerar alldeles utmärkt.

Hur går ni vidare nu?

– Vi kommer såklart att utvärdera skolans agerande mer noggrant och se om det ändå finns något för oss att tänka på i framtiden.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS