Stationsteatern har kommit för att stanna

Wilhelm Johansson och Oscar D'souza kom inte in på scenskolan och startade istället Stationsteatern i Lerum. Föreställningen Loranga, Masarin och Dartanjang har gjort succé och i höst planerar de nya evenemang.

ANNONS
|

– Scenskolan känns inte så intressant längre. Nu kommer vi gå all in och bara fortsätta, säger Wilhelm Johansson.

Han och Oscar D'souza blickar tillbaka på en sommar där de båda jobbat hårt, men samtidigt fått mycket positiv respons. Deras uppsättning av Barbro Lindgrens klassiska barnbok Loranga, Masarin och Dartanjang, som de spelat på Jernbrukets bakgård i Floda, har dragit fulla hus.

– Många föräldrar har växt upp med böckerna och barnen har sett filmen, säger Minna Tägil, som spelar Masarin.

Wilhelm och Oscar drog igång projektet i våras, då de båda fick nej från Scenskolan i Stockholm respektive Malmö. Men istället för att deppa tog de saken i egna händer. På kort tid drog killarna igång Stationsteatern, fixade rättigheterna till manuset och anlitade professionella skådespelare. Minna Tägil och Tom Ljungman, som spelar Loranga, bor båda i Stockholm men tvekade inte när de fick frågan om att spela barnteater i Floda.

ANNONS

– När en taggad Wilhelm ringer och säger att han har en idé så vet man att det kommer att bli en åktur, men att han kommer att ro skeppet i land, säger Tom Ljungman som tidigare jobbat ihop med Wilhelm i tv-serien Viva Hate.

Wilhelm och Oscar har känt varandra sedan de gick i samma klass på Schillerska gymnasiet och därefter på Skara skolscen ihop. I sin egen uppsättning har de båda regisserat och producerat, och också fått lära sig en hel del nytt.

– Vi har växt väldigt mycket under den här korta perioden, säger Oscar D'souza som berättar att de fått stort stöd av både lokala företag och Lerums kommun som hjälpt till att sponsra projektet.

Imorgon spelas sista föreställningen för sommaren, men Stationsteatern lever vidare och grundarna har flera planer för framtiden. I höst tänker de satsa på standup på lokala krogar och de har redan börjat kontakta aktuella komiker. De har också lovat publiken att återkomma med barnteater nästa sommar och kanske även en fars. Wilhelm och Oscar har dessutom visioner om att skapa en arena för kultur i Lerum, något de saknar i dag.

– Vi vill blanda fin- och fulkultur. I framtiden vill vi gärna ha en egen teater där även musik, konst och annat kan få utrymme. Men vi provar en sak i taget så får vi ser hur det går, säger Wilhelm.

ANNONS

Killarna påpekar att Lerums kommun planerar ett nytt kulturhus och att de gärna skulle vara med i det projektet.

– Det är tacksamt att jobba med kultur i Lerum eftersom det inte finns så stort utbud och människor är hungriga på det här, säger Wilhelm.

ANNONS