Stationshus i Göteborg i lågor

Ett gammalt K-märkt stationshus i Alelyckan förstördes under måndagen i en våldsam brand. Polisen vet ännu inte vad som startade branden. – Det här känns bara sorgligt och vi får hoppas att det inte har varit någon i huset, säger Benny Levison, vd på företaget som äger fastigheten.

ANNONS
|

Räddningstjänst och polis larmades uttill det brinnande stationshuset i Alelyckan i Göteborg vid 15.30-tiden på måndagseftermiddagen. Privatpersoner hade då upptäckt branden och slog larm.

– Vi är på plats med räddningstjänsten, berättade Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst inledningsvis.

Enligt räddningstjänsten brann det rejält när de kom till platsen.

– Det har brunnit ut genom taket. Det brinner en hel del. Vi är på plats med 20 till 25 man, berättade Mikael Lindgren, larm och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg tidigare.

Efter flera timmars släckningsarbete kunde polisen vid 19-tiden på måndagskvällen meddela att inga personer kom till skada i branden.

ANNONS

Enligt Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst, har polisen skrivit en anmälan om skadegörelse genom brand, efter händelsen.

"Fullt utvecklad brand"

Räddningstjänsten kunde snabbt påbörja ett släckningsarbete vid platsen efter larmet. Totalt arbetade omkring 25 brandmän vid platsen.

– Vi skickade in rökdykare för att söka igenom byggnaden, och nu pågår utvändig släckning. Det var ett igenbommat hus, det är svårt att säga vad utgången blir och hur mycket av huset som förstörs. Prognosen är att vi kommer att vara kvar i minst två timmar till, det är en fullt utvecklad brand, berättade Åsa Opperud, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten vid 17-tiden på måndagen.

"Vi jobbar utifrån"

GP:s reporter på plats uppgav under släckningsarbetetatt det rök kraftigt från det gamla stationshuset och att det även slog upp lågor från taket på byggnaden.

– Det brinner i taket på huset och man håller på att släcka ovanifrån, takpannor åker av taket under släckningsarbetet och det är mycket rök framförallt. Enligt räddningstjänsten ska ingen person vara skadad och insatsledaren på plats uppger att man inte har kunnat söka igenom hela fastigheten än, berättadehan under den pågående insatsen.

Det är fortfarande oklart vad som startade måndagens brand.

Har brunnit tidigare

Den eldhärjade fastigheten ägs av företaget Sfr Propertiessom har sitt kontor bredvid det gamla K-märkta stationshuset. Företagets vd Benny Levison uppger att företaget köpte loss fastigheten runt 2010.

ANNONS

– Från början tänkte vi renovera huset och använda det som kontor, men det var i för dåligt skick, säger Benny Levison.

Han berättar att ingen person är skriven i husetmen att det ockuperats av personer vid jämna mellanrum.

– Det brann faktiskt även i juli förra året, men då var branden inte lika omfattande. Efter förra branden lämnade vi in en rivningsansökan till kommunen som varken har beviljats eller avslagits än. Det har varit en hel del olika personer som har bott här vid tillfällen. Vi har försökt att spika och bomma igen det, men det går inte, folk tar sig in ändå, säger Benny Levison.

Han berättar att han inte har sett några personer i fastigheten de senaste dagarna.

– Men de som tar sig in och bor här är väl för det mesta här på kvällar och helger när vi inte är här. Efter att det brann i juli har vi inte närmat oss fastigheten. Då sa brandkåren att vi inte borde gå in dit av olika skäl. Det finns ju inga avlopp eller något sådant där och ett rum hade visst använts som toalett. Vi har inte vågat plocka bland skräpet heller då det har funnits kanyler och allt möjligt. Det här känns bara sorgligt och vi får hoppas att det inte har varit någon i huset, säger Benny Levison.

ANNONS

ANNONS