Under torsdagen presenterar Västra Götalandsregionen ny statistik över antal bekräftat smittade.
Under torsdagen presenterar Västra Götalandsregionen ny statistik över antal bekräftat smittade. Bild: VGR

Smittspridningen ökar i Västsverige – för fjärde veckan i rad

För fjärde veckan i rad ökar spridningen av det nya coronaviruset i Västra Götalandsregionen – och allra mest bland de unga. Nu ryter smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg ifrån.
– Vi är fortfarande i en pandemi och de råd som vi har gett sedan starten är lika aktuella som någonsin, hur tjatiga de än låter.

ANNONS
|

Efter Folkhälsomyndighetens presskonferens i tisdags stod det klart att spridningen av det nya coronaviruset ökade kraftigt i Stockholmsområdet. Nu visar det sig att samma sorts oroande tendenser kan skönjas även här.

Förra veckan rapporterades nästan 46 procent fler fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen än veckan dessförinnan: 494 stycken, mot 339. Det innebär att antalet nya fall nu ökat fyra veckor i rad.

– Vi är fortfarande i en pandemi och de råd som vi har gett sedan starten är lika aktuella som någonsin, hur tjatiga de än låter. Utsätt inte andra för risken att smittas – håll avstånd och stanna alltid hemma om du är sjuk, säger regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

ANNONS

Störst är ökningen bland unga vuxna i åldern 20–29 år. Många nya fall upptäcks just nu i Sjuhärad och Skaraborg, men takten har ökat även i Göteborgsområdet.

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

Wahlberg: ”Många har börjat slappna av”

Thomas Wahlberg menar att detta är en indikation på att många behöver ta ett större ansvar.

– Vi har sett en ökning av antalet fall under hela september. En anledning till det är att många börjat slappna av och inte följer de rekommendationer som ges. Det är angeläget att vi vänder på den här utvecklingen och för att göra det måste vi alla hjälpas åt. Vi måste minska smittspridningen, så att inte fler insjuknar, säger han.

LÄS MER:Utredning klar: Stora brister i hanteringen av coronasmittan på äldreboenden i Göteborg

Enligt Thomas Wahlberg sprids smittan på många olika sätt, men han pekar särskilt på studentsammanhang, skolor, idrott, arbetsplatser och stora sammankomster som fester och kalas. I pressmeddelandet betonar han vikten av den numera bekanta instruktionen: stanna hemma vid minsta symtom. Det gäller inte minst om man tagit ett PCR-test och väntar på provsvar.

LÄS MER:Ökad coronarisk när äldreboenden öppnar – ansvaret betonas

Fakta: Inlagda med covid-19 i VGR

Antalet personer i Västra Götaland som behöver sjukhusvård har under augusti och september varit relativt stabilt runt fyrtiostrecket, varav ett fåtal personer behövt vård på intensivvårdsavdelning (IVA).

I går, onsdag den 30 september kl. 10:00, vårdades totalt 39 patienter för covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland, varav 3 personer vårdades på IVA.

Källa: VGR

ANNONS